Kohtumise põhiteemadena käsitlesid EL-i välisministrid Iraagi, Lähis-Ida ja Lääne-Balkaniga seonduvat, samuti olukorda Sudaanis, Iraanis ning Aasia-Euroopa kohtumise osalejate ringi laienemist, teatas välisministeeriumi pressitalitus BNS-ile.

Reedel olid arutusel Euroopa Liidu edasised võimalikud sammud Iraagi suunal. Eesistujamaa Hollandi välisminister Bernard Bot andis kolleegidele ülevaate oma mõne päeva tagusest visiidist Iraaki.

Boti sõnul on Iraak selgelt huvitatud EL-i kohalolekust ning abist olukorra stabiliseerimisel. “Euroopa Liit soovib aidata valimiste korraldamisel ning toetada koolitusprogrammidega, et Iraak saaks üles ehitada tõhusa administratsiooni, politsei ja piirivalve,” ütles Bot.

Välisminister Kristiina Ojulandi sõnul on vaja suurendada EL-i osalust Iraagi taastamisel. “Euroopa Liit peab suunama oma toetuse nendesse valdkondadesse, mis Iraagi valitsuse ja ÜRO hinnangul on antud ajahetkel kõige olulisemad,” ütles välisminister. Ta lisas, et Iraagi normaalse elu eelduseks on valimiste toimumine, nende korraldamisel on ülioluline ÜRO kohalolek, see aga tähendab, et tuleb tagada ÜRO töötajate julgeolek.

Iisraeli-Palestiina konflikti arutelul olid kõne all Iisraeli lahkumine Gaza sektorist, teekaardi rakendamine ning läänekalda asunduste laiendamine. EL-i liikmesmaade välisministrid väljendasid muret Iisraeli otsuse üle taaslaiendada läänekalda asundusi. Hiljuti Iisraelis visiidil olnud eesistujamaa Hollandi välisminister Bot kinnitas, et Iisrael on huvitatud koostööst EL-iga ning EL-i kaasabist konflikti lahendamisel.

Ojulandi hinnangul on oluline, et pärast Iisraeli lahkumist Gazast antakse võim üle elujõulisele ja terrorismi ohjeldada suutvale administratsioonile. “Lahkumine peab toimuma teekaardi kohaselt ning Iisrael peab kaasa aitama Gaza sektori ülesehitamisele, et see ei muutuks taas ohuallikaks,” ütles ta.

Laupäeval pöörasid välisministrid põhitähelepanu Sudaanile ja Lääne-Balkanile, eelkõige Kosovole ning Serbia ja Montenegrole. Välisminister Ojulandi sõnul on aktiivne osavõtt 23. oktoobri üldvalimistest Kosovos äärmiselt oluline.

“Kosovo tulevikuperspektiiv tuleb muuta sealsetele elanikele selgemaks ja mõistetavamaks ning kavandatav arengustrateegia peab valmima koostöös albaanlastega,” ütles välisminister. “Inimestele tuleb anda usku ja kindlust tuleviku osas, valimistel osalemine on nende võimalus oma tulevikuperspektiive ellu rakendada.”

Euroopa Liit peaks kasutama kõiki võimalusi aitamaks kaasa olukorra normaliseerimisele ning oma rolli suurendamisele provintsis, toonitas välisminister.

Gymnich on Euroopa Liidu välisministrite kahepäevane mitteametlik kohtumine, mis on oma nime saanud Bonni lähedal asuva Gymnichi lossi järgi, kus toimus esimene selline kokkusaamine. Gymnichi eesmärk on arutada Euroopa Liidu välispoliitika olulisemaid tulevikku suunatud eesmärke.