"Rostovis Doni ääres toimunud Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumine püstitas lootusi läbimurde osas omavahelistes suhetes, eriti mis puudutab majanduskoostööd," ütles Ojuland.

"Läbimurre on võimalik, kui Venemaa teeb kõik endast oleneva oma majandus- ja õiguskeskkonna korrastamiseks," rõhutas Ojuland. "Mis puudutab välisinvesteeringuid Venemaale, siis siinkohal soovime näha õiguskindlust, olgu selleks sektoriks energia või mõni teine valdkond." Ojuland lisas, et Venemaa peab oluliselt parandama piiriületust kaupade veol.

Ojuland tervitas inimõiguste konventsiooni 14. protokolli ratifitseerimist ja surmanuhtluse moratooriumi säilitamist Venemaal. "Kuid tuletame meelde, et seni on täitmata kohustused, mis puudutavad Gruusiat," lisas Ojuland. "Samuti soovime näha Venemaa-poolset ausat koostööd Moldova ja Lõuna-Kaukaasia konfliktide lahendamisel."


Ojuland lõpetas sõnavõtu, kinnitades soovi arendada Venemaaga pikaajalist partnerlust igas valdkonnas, kuid toonitas samas, et Euroopa Liit ei saa taluda oma partneri puhul kõrvalekaldeid, mis rikuvad õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid. "Ükski majanduslik hüvis ei saa olla tähtsam väärtustest, mida Euroopa Liit esindab," lausus Ojuland.