Välisminister Kristiina Ojuland kritiseeris EUobserverile antud intervjuus Euroopa Liidu käitumist Venemaaga peetavatel läbirääkimistel. Ojulandi sõnul on Euroopa Liit kaotanud läbirääkimistel initsiatiivi, mis väljendub järeleandmistes Moskva nõudmistele.

Moskva on varem teatanud oma vastuseisust EL-i ja Venemaa vahel sõlmitud koostöö- ja partnerlusleppe (PCA) automaatsele laienemisele EL-i uutele liikmesmaadele.

Aastail 1993-1994 valminud lepe jõustus 1997. aasta juulis, kuid laienes automaatselt Soomele, Rootsile ja Austriale, kui need EL-iga ühinesid.

PCA-i samasugust laienemist ootab EL ka kümne uue riigi liitumisel tänavu kevadel ning peab võimalikuks, et see laienemine seadustatakse ühe lisaprotokolliga, mille Venemaa võiks EL-i hinnangul riigiduumas heaks kiita.

Ent Venemaa teatas mullu 20. oktoobril Moskvas EL-i ja Venemaa ühiskomitee istungil, et soovib lisaprotokolli iga uue liikmesriigi kohta eraldi.

”Vene diplomaatiale on tüüpiline üritada ja kombineerida omavahel erinevaid asju, mis pole tegelikult olulised, sele juhtumi korral siis PCA-ga ja mitmeid teisi asjus samuti,” lausus Ojuland.

Alguses oli väga selge, et PCA peaks automaatselt uutele riikidele laienema, lausus Ojuland. „Täna oleme keerulises olukorras, olen selle suhtes kriitiliselt meelestatud. Ma arvan, et tegemist on omalaadse järeleandmise-poliitikaga Euroopa Liidu poolt.”