Lähikuud tulevad Ojulandil pingelised, rahvusvaheline kampaania toob palju visiite. “On selge, et seda ei saa teha ministri töölaua tagant,” ütles Ojuland. Juba ülejärgmisel nädalal sõidab ta Londonisse, millele järgneb rida visiite Kesk-ja Ida-Euroopa riikidesse. Enamik eelseisvatest välisreisidest on varem kavandatud kahepoolsed kohtumised, kirjutas Eesti Päevaleht.

Tema tippametisse pürgimisele aitavad kaasa Euroopa Nõukogu liikmesmaades resideerivad suursaadikud ja EN Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsioon. Lisaks on välisministeeriumis moodustatud töörühm, mis kandideerimisprogrammi kokku paneb.

“See pole ühe isiku, kodanik Kristiina Ojulandi kandideerimine. Siin on ilmselgelt tegu Eesti riigi maine ja Eesti riigi välispoliitiliste huvidega,” rääkis Ojuland. “Eestil seisab ees tõsine katsumus, mis näitab, kas suudame kokku hoida.”

Suurt rolli hakkab mängima Eesti ajakirjandus, mida jälgitakse tähelepanelikult ka mujal, lisas ta. Peaministrit asendanud majandusministri Meelis Atoneni sõnul kinnitas valitsus Ojulandi kandidatuuri kui kõige sobivama. “Meil on ilmselge huvi kinnistada end rahvusvaheliselt tähtsas organisatsioonis,” ütles Atonen.

Ojulandi enda väitel sündis tema kandideerimisotsus pool aastat kestnud rahvusvahelise lobitöö ja põhjalike kaalutluste tulemusena. “Eraviisiliselt on mind toetanud mitmed välisministrid,” lausus ta. Ministrit julgustas väljakutset vastu võtma ka pikaaegne töö EN-is ja ENPA asepresidendi kogemus.

“Paljud toetajad leiavad, et EN on küps selleks, et teda võiks juhtida inimene, kes tuleb viimasel kümnendil liitunud riigist,” põhjendas Ojuland.

Uue peasekretäri valivad ENPA 313 põhiliiget juunis Strasbourgis. Ojulandiga võistlevad kaks konkurenti, ENPA praegune peasekretär austerlane Walter Schwimmer ja Terry Davis Suurbritanniast. Lisaks liberaalide fraktsiooni poolthäältele võib ta arvestada ka sotsiaaldemokraatide ja kristlike demokraatide osalise toetusega, kirjutas leht.