"Komisjoni istungil otsustasid neutraalseks jääda nii IRL-i kui ka Vabaerakonna esindajad ning see tähendab sisuliselt kooseluseaduse heakskiitmist. Eriti kurvastab mind IRL-i poliitilise selgroo puudumine. Täna näitavad kõik märgid, et IRL-i väärtuspoliitika on muutunud äraostetavaks ning sellist erakonda ei ole kellelgi vaja," sõnas kooseluseaduse tühistamise eelnõu algataja ja riigikogu keskerakondlasest liige Jaanus Karilaid.

"On kahetsusväärne, et IRL ja Vabaerakond käituvad otse risti vastupidi enda sõnadele ning otsustasid täna meie algatatud kooseluseaduse tühistamist mitte toetada. IRL-i puhul on teada, et taolise käigu eest saadakse koalitsioonis meelehead, kuid veel on teadmata, milliseid kokkuleppeid on sõlminud Vabaerakond, et nad nüüd kooseluseaduse tühistamise toetamisest loobusid. Eelnõu esimene lugemine suures saalis on aga järgmisel teisipäeval ja siis on võimalik paljudel erakondadel veel oma poliitilist nägu päästa. Loodan, et nad kasutavad seda võimalust," ütles Karilaid.

Mitteametlikel andmetel hääletasid kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise poolt Uno Kaskpeit (EKRE), eelnõu üks algatajatest Olga Ivanova (Keskerakond), Andrei Novikov (Keskerakond) ja Toomas Vitsut (Keskerakond). Vastu hääletasid õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof (SDE), Kristjan Kõljalg (Reformierakond), Valdo Randpere (Reformierakond), Mark Soosaar (SDE), Imre Sooäär (Reformierakond).

Erapooletud olid Raivo Aeg (IRL) ja Külliki Kübarsepp (Vabaerakond).

12 riigikogu liikme poolt 2015. aasta 23. novembril algatatud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse eelnõuga (149 SE) soovitakse tunnistada kooseluseadus kehtetuks. Eelnõule kirjutasid alla Jaanus Karilaid, Mart Helme, Märt Sults, Peeter Ernits, Martin Helme, Uno Kaskpeit, Erki Savisaar, Dmitri Dmitrijev, Olga Ivanova, Raivo Põldaru, Vladimir Velman ja Siret Kotka.

Kümne riigikogu liikme poolt 2015. aasta 24. novembril algatatud paarkonna seaduse eelnõu (151 SE) annab võimaluse kahel samast soost täiskasvanud inimesel sõlmida paarkonna leping. Seletuskirja kohaselt on eelnõu mõeldud vastukaaluks kooseluseadusele ja kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõule. Eelnõu kohaselt tunnistatakse kooseluseadus kehtetuks.

Kooseluseadus võeti riigikogus vastu 2014. aasta 9. oktoobril, samal päeval kiitis president selle heaks. Seadus hakkas kehtima tänavu 1. jaanuaril. Kooseluseaduse rakendusaktidele esitas opositsioon pärast esimese lugemise läbimist sadu parandusettepanekuid, mida komisjon ei jõudnud eelmise aasta lõpus läbi vaadata ja seetõttu rakendusaktid ühes kooseluseadusega ei jõustunud, eelnõu jõuab teisele lugemisele 26. jaanuaril. Seaduse elluviimise pooldajad loodavad, et hääletusel tuleb appi Vabaerakond, kes on aga öelnud, et nemad kooseluseadust ei toeta, kuna on "halva seadusloome vastu". Kindlasti on seadusele vastu EKRE, Keskerakond ja ka enamik IRLi liikmeid.