Võisiku hooldekodu kontrollkäigu ülevaates märgitakse, et valvurid ei ole saanud erilist väljaõpet psüühikahäiretega iskutega käitumiseks ja seda kinnitas kontrollkäigu läbiviimisel ka hooldekodu juhataja ise.

Õiguskantsler rõhutas, et Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee soovituse järgi peavad hooldekodu hoolealustega kokku puutuvad töötajad läbima kohase koolituse psüühikahäirega isikute inimväärikuse, inimõiguste ja põhivabaduste kaitse kohta.

Töötajad peavad muuhulgas saama kohase koolituse asjaolude asjus, mis õigustavad liikumispiirangute ning eraldamise rakendamist, võttes arvesse nende kasutamisega kaasnevaid kasutegureid ja riskifaktoreid, samuti tuleb õppida, kuidas selliseid meetodeid korrektselt rakendada.

Hoolealuste eraldamine tuleb registrisse kanda

Õiguskantsler märkis, et iga hoolealuse füüsilise ohjeldamise juhtum, eraldamine, tuleb kanda registrisse, kuid kontrollimisel selgus kaks järjestikusel päeval olnud patsiendi eraldamise juhtumit, mida registrisse ei kantud.

Õiguskantsleri hinnangul on eraldamise registril oluline roll väärkohtlemise ohu ennetamisel, sest registri eesmärk on tagada isiku põhiõigusi erakordselt riivava meetme kasutamise praktika läbipaistvust. Lisaks teenust saavate isikute õiguste kaitsmisele piirab eraldamise registri mittenõuetekohane pidamine ka järelevalveasutuste võimalust teostada efektiivset kontrolli hooldekodus osutatavate teenuste ja kohaldatavate piirangute üle.

Kokkuvõtteks öeldi, et kontrollkäigu tulemusel teeb õiguskantsler isikute põhiõiguste tagamiseks soovitused Võisiku hooldekodu juhatajale. Kontrollkäigu kokkuvõte edastati ka sotsiaalkindlustusameti peadirektorile ja kontrollkäigule kaasatud eksperdi arvamust puudutavas osas terviseameti peadirektorile.

Eelmisel reedel, 22. märtsil peksis Jõgevamaal asuvas erihooldusteenust osutavas Võisiku hooldekodus 19-aastane neiu käte ja jalgadega 45-aastast naist. Kannatanu toimetati TÜ Kliinikumi, kus ta hiljem suri. Neiu toimetati psühhiaatriakliinikusse. Juhtunu asjaolude selgitamiseks toimub kriminaalmenetlus tapmise paragrahvi järgi.

AS Hoolekandeteenused teenuste direktor Liina Lanno ütles Delfile, et kaklus toimus hooldekodu kinnises osakonnas, kus on tugevdatud ööpäevaringne järelevalve. Lanno sõnul sekkus osakonna tegevusjuhendaja kohe, kui kuulis klienditoast konfliktile viitavaid hääli.