Parlamendi põhiseaduskomisjon algatas teisipäeval õiguskantsleri seadust muutva eelnõu, mille kohaselt täidab õiguskantsler ÜRO lapse õiguste konventsiooni alusel laste ombudsmani ülesandeid. Kuigi õiguskantsler on selles valdkonnas muude teemade kõrval tegutsenud ka seni, annab muudatus talle laste ombudsmani ülesannete täitmiseks ühese volituse, teatas BNS.

Nende ülesannete täitmiseks alustas õiguskantsleri kantseleis 1. jaanuaril senise nelja osakonna kõrval tööd laste õiguste osakond, kus hakkab lisaks osakonda juhtivale Andres Arule tööle veel kolm nõunikku. Nõunike leidmiseks välja kuulutatud konkursil soovib õiguskantsleri pressiesindaja teatel osaleda 99 inimest.

Laste õiguste osakonna nõunikud peaksid muuhulgas tegelema laste õigusi puudutavate avalduste lahendamise, lasteasutuste kontrollkäikude ettevalmistamise ja elluviimise, laste õiguste alase teavitustöö ja koolituste, aga ka uuringute ja analüüside tegemisega laste õiguste edendamise ja kaitsega seotud küsimustes.

Peale nõunike leidmise tuleb õiguskantsleri pressiesindaja sõnul laste ombudsmani töö alustamiseks välja töötada ka vajalikud metoodikad, kohandada ruumid laste vastuvõtuks, luua lastesõbralik koduleht ja koostada muud teabematerjalid ning kavandada teavitustööd ja koolituste korraldamist. Samuti tuleb tema sõnul luua koostöövõrgustik kodanike- ja lasteühendustega ning kaardistada suuremad riskivaldkonnad.

Õiguskantsler alustas laste õiguste osakonna loomiseks ettevalmistusi eelmise aasta lõpus pärast seda, kui riigikogu eraldas riigieelarvest nii laste ombudsmani üksuse moodustamiseks kui omavalitsuste kontrollimiseks kokku kuus miljonit krooni lisaraha. Samas tegi lastekaitse liit parlamendile õiguskantsleri volituste laiendamiseks ettepaneku juba mullu juunis.