Riigikogu rahanduskomisjon kuulas oma tänasel erakorralisel istungil õiguskantsler Indrek Tederi arvamust Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu osas, teatas riigikogu.

Peamiselt käsitleti nimetatud eelnõu raames riigikogu täiskogu ja riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni otsustuspädevusega seotud küsimusi. Õiguskantsler väljendas seisukohta, mille kohaselt riigile rahaliste kohustuste võtmise ning teiste riigielu oluliste küsimustega seotud otsused tuleb vastu võtta riigikogu täiskogus. Indrek Teder leidis ka, et eelnõu lepingu ratifitseerimist puudutava osa lahutamine rakendamist käsitlevatest paragrahvidest ei ole vajalik.

Istungist osa võtnud rahandusminister Jürgen Ligi esitas algataja seisukoha eelnõu menetlemise käigus tõstatunud küsimuste kohta.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sesteri sõnul oli tänase rahanduskomisjoni debati üheks põhiteemaks oli tööjaotus riigikogu täiskogu ja Euroopa Liidu asjade komisjoni vahel. Tema sõnul vajab kindlasti täpsustamist riigile rahaliste kohustuste võtmise korraldus.

"Tunnustan õiguskantslerit, kes on valmis juba seaduseelnõu menetlusprotsessis osalema oma nõuannete ja ettepanekutega. Indrek Tederi osalemine oma arvamustega eelnõu otsustusprotsessis annab riigikogu liikmetele võimaluse kuulata õiguskantsleri institutsiooni nägemust võimalikest põhiseaduse riivetest eelnõu hetkesõnastuse osas,“ ütles Sester.

Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul on nimetatud eelnõule laekunud kokku 12 muudatusettepanekut. Komisjon jätkab arutelu oma homsel erakorralisel istungil, kus osaleb Eesti Panga president Ardo Hansson. Muudatusettepanekute hääletamine toimub järgmisele nädalale kavandataval komisjoni istungil.