Õiguskantsler Indrek Teder saatis riigikohtule taotluse tunnistada Tallinna määrus linnaosade kaotamise kohta  põhiseadusega vastuolus olevaks ning kehtetuks, teatas õiguskantsleri büroo.

Indrek Teder on seisukohal, et Tallinna linnavolikogu läks linnaosade tegevust lõpetades ja linnaosa valitsusi linnavalitsuse piirkondlikeks ametiteks ümber nimetades vastuollu kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus annab omavalitsusele õiguse nii linnaosa moodustada kui ka selle tegevus lõpetada. Omavalitsus saab linnaosade kaudu võimalikult kodanikulähedaselt, kiirelt ja paindlikult osutada elanikele avalikke teenuseid, kasutada avalikke vahendeid otstarbekalt ning kaitsta isikute põhiõigusi ja -vabadusi.

„Kui Tallinna linn tahab linna efektiivseks haldamiseks ja elanike heaks teenindamiseks jagada linna osadeks ja täita linna ülesandeid territoriaalselt ehk elupiirkondade põhiselt, siis tohib selleks seadusest tulenevalt moodustada linnaosi, aga mitte muid seaduses mittenimetatud piirkondlikke organeid", selgitas Indrek Teder.

Indrek Teder on seisukohal, et Tallinn ei ole linna põhimäärust muutes loobunud avalike ülesannete territoriaalselt dekontsentreeritud viisil osutamisest, seega ei oleks tohtinud lõpetada ka linnaosade tegevust. Linnavolikogu ei ole põhimäärust muutes ja linnaosi likvideerides järginud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses seadusandja poolt sätestatud raame, vaid on loonud oma - seadusega mittelubatud mudeli.

„Liiati ei ole linnaosasid ju sisuliselt ja olemuslikult kaotatud, vaid lihtsalt ümber nimetatud", lisas Teder. „Põhiseadus kohustab omavalitsusi toimima seaduse alusel, seega tuleb reaalselt olemasolevad, kuid piirkondadeks nimetatud linnaosad siiski nimetada seaduses sätestatud õige nimega".

„Tallinna Linnavolikogu otsustas oma 30. aprilli istungil mitte täita minu ettepanekut. Seetõttu ei näe ma alternatiivi Riigikohtusse pöördumisele. Omavalitsuse enesekorraldusõigus ei saa tähendada omavolilise korralduse õigust isegi mitte Tallinna võimule, kes hoolimata eesseisvatest valimistest peab lähtuma seadusest,"  ütles Indrek Teder.