Siseministeeriumi värskes seaduseelnõus seisab, et kohalike omavalitsuste korrakaitseametnikud (näiteks mupo Tallinnas) võiks vajadusel korrarikkujaid jõuga taltsutada. Näiteks saaksid nad uue korral kohaselt tuvastada alkoholijoobe, pidada korrarikkuja kaheks ööpäevaks kinni ning kasutada ka käeradu.

Õiguskantsler Ülle Madise saatis minister Andres Anveltile kirja, kus põhjendab, miks liigseid õigusi pole vaja. Näiteks märgib ta, et täna kehtiv lahendus lähtub teadlikust loogikast, mille kohaselt võib kohalik omavalitsus kasutada meetmeid, mis riivavad õiguseid ja vabadusi pigem vähe ja leebelt. "Hetkel, kui sekkumine ületab selle tunnetusliku piiri, mil inimeste õiguseid ja vabadusi piiratakse intensiivsemalt, jätkab tegevust selleks vajalikku ettevalmistust omav politsei."

Madise viitab ka, et mupo ametnikud pole teatud olukordades nii pädevad kui politseinikud. "Eelnõus käsitletud alkoholi-, narko- ja psühhotroopse joobe kontrollimine ja õigusrikkumise kõrvaldamine(näiteks vabaduse võtmine, jõu ja käeraudade kasutamine, ametiruumidesse, tervishoiuteenuse osutaja juurde või ekspertiisiasutusse toimetamine)on kindlasti igakordselt pingeline olukord, kus osutatakse vastupanu ning mille lahendamine vajab erioskuseid."

Madise kirjutab ka, et politsei kutsesobivuse, tervise seisundi ja kehalise ettevalmistuse nõudeid kontrollitakse regulaarselt. "Samuti toimib tõhus sisekontroll ja distsiplinaarjärelevalve. Kohalikes omavalitsustes sarnase ettevalmistusega üldkorrakaitseametnikku ametis ei ole."