Keila hooldushaigla patsiendid on sunnitud pesema külmas ruumis ja sööma oma väljaheidete kõrval ehk tingimustes, milles inimesed vabatahtlikult üldjuhul ei söö, selgus õiguskantsleri külaskäigul.

Haigla töötajad kohtlevad patsiente objektidena, nendega suheldakse kurjustavalt, andes neile sellega mõista, et nende vajadused on väheolulised ja nad on töötajatele tüliks.

Patsientide vaba aja sisustamisele ei pöörata erilist tähelepanu, kuigi haiglas oli tööl tegevusjuhendaja.

Kontrollkäigul selgus, et haiglas esineb juhtumeid, kus dementsed patsiendid söövad ära teise patsiendi toidu või heidavad magama teise patsiendi voodisse.

Lisaks ilmnes kontrollkäigul olukord, kus äsjasaabunud patsiendile anti teise patsiendi, keda polnud hetkel palatis, voodi ning ei nähtunud, et seni voodit kasutanud patsiendiga oleks eelnevalt sellel teemal vesteldud.

Ringkäigul nähtus veel, et ühe patsiendi tühjendamata siiber asetses laual tema toidu kõrval. Patsiendi selgituste kohaselt ei olnud tal seda mujale panna ja põrandalt olevat seda keeruline kätte saada. Haigla teatel oli tollele patsiendile pakutud siibri toolile asetamise võimalust, ent see ei vastanud patsiendi soovile.

Patsiendid ei julge abi paluda

Lisaks kurtsid mitmed intervjueeritud patsiendid igavuse üle, mõni ei olnud teadlik tegevusjuhendaja olemasolust ja mõni ütles, et tegeletakse ainult nendega, kes paluvad.

Mitu patsienti mainisid, et vajaksid teleri vaatama minemiseks personali abi, kuid ei tihka seda küsida, kuna töötajatel on kiire või abipalumine on taunitav. Mõned patsiendid märkisid, et üksikud töötajad on tõredad ja pahandavad, kui abi paluda.

Elamistingimuste osas märkis üks patsient, et vannituba on pesemise ajal külm.

Palatitel on lingid eest

Ringkäigul haiglas ilmnes, et haigla mõnede palatite ustel oli ukselingid puudu nii sise- kui välisküljel, samas oli ustel olemas keeled, mis võimaldasid ukse sulgemist selle avamise võimaluseta. Töötajate selgituste kohaselt võeti palatitelt lingid eest selleks, et dementsed patsiendid ei läheks eksikombel tühjadesse palatitesse magama. Ukselinkideta palatitel, mida patsiendid kasutasid, olid kontrollkäigu ajal uksed avatud.

Täiendavalt ilmnes vestlusest töötajatega, et haiglas on tulnud ette juhtumeid, kus lähedaste nõusolekul on patsienti voodi külge kinni seotud.

Õiguskantsler tegi kontrollkäigu tulemusel ettepaneku lõpetada osakonnas selliste palatiuste süsteemide kasutamine, mis võivad ohustada patsientide vabaduspõhiõigust ning tagada, et osakonna palatiuksi oleks patsientidel võimalik alati seestpoolt avada.

Samuti soovitas õiguskantsler selgitada hooldusravi osakonna töötajatele, et patsientide kinnisidumine ei ole lubatud ka juhul, kui selleks on andnud nõusoleku patsiendi lähedased või tema eestkostja.

Haigla peab tagama, et patsientidel ja teistel kõrvalistel isikutel puuduks omavoliline juurdepääs ravimite säilitamise ruumis olevatele ravimitele ning et haiglas teevad patsientidele ravimite manustamise ja muid hooldusraviteenust puudutavaid otsuseid tervishoiutöötajad omandatud eriala piirides, hinnates vajadusel patsiendi seisundit isiklikult ja vahetult.

Töötajad ei tohi patsiente solvata ja mõnitada

Õiguskantsleri ettepanekul tuleb Keila haiglal tagada, et osakonnas hooldusravil viibivatele patsientidele oleks tagatud igas olukorras nende inimväärne kohtlemine.

Selleks soovitab õiguskantsler eelkõige tagada haiglas olevate dementsete patsientide tegevuse ja liikumise järele efektiivne valve, motiveerida patsiente senisest enam tegevustes osalema.

Õiguskantsler juhtis tähelepanu, et haiglas tuleb muuta patsientidega suhtlemist ja selgitada töötajatele vajadust patsientidele rääkida neid puudutavatest küsimustest. Samuti selgitada, et patsientide vaimne väärkohtlemine nagu solvamine, mõnitamine ja alandamine ei ole lubatud.

Haigla peab tagama patsientidele inimväärsed söömis- ja pesemistingimused, võimaldama patsientidel, kelle tervislik seisund seda võimaldab, üksi või koos töötajaga värskes õhus viibimist. Värske õhu kätte võiks viia ka lamajaid haigeid, kui nende tervislik seisund seda võimaldab ning see ei nõua haiglalt ebamõistlikke jõupingutusi, leidis õiguskantsler.

Õiguskantsleri nõunikud kontrollisid Keila haigla hooldusravi osakonda etteteatamata mullu 10. oktoobril.