Tallinna linnavalitsus ei ole veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade kujundamisel käitunud hinnaregulaatorile kohaselt. Linnavalitsus ei ole taganud, et tarbijad maksaksid kinni üksnes vee-ettevõtja teenuste osutamiseks tehtud põhjendatud kulud ja vee-ettevõtja saaks vaid põhjendatud tulu, teatas õiguskantsleri kantselei.

Indrek Teder saatis täna Tallinna linnavalitsusele ettepaneku viia määrus kooskõlla seaduste ja põhiseadusega.

Ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni seaduse järgi kehtestab veevarustuse ja reovee ärajuhtimise hinnad kohalik omavalitsus määrusega. Seadusandja on pidanud oluliseks, et hindu ei määra vee-ettevõtja ise, vaid seda teeb tema eest avalik võim. Seadusandja on soovinud, et kohalik omavalitsus hoiaks vee ja reovee ärajuhtimise teenuse hinnad kontrolli all ja ohjaks monopoolse ettevõtte tegevust. Seega on seadusandja teinud kohalikule võimule ülesandeks kontrollida monopoolset vee-ettevõtjat tarbijatelt teenuste eest raha küsimisel. Kohaliku omavalitsuse määrus on põhiseadusega kooskõlas siis, kui see vastab seadustele ning põhiseadusele.

Õiguskantsler peab vajalikuks toonitada, et kehtestatud veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade seadusele vastavuse eest vastutab kohalik omavalitsus, mistõttu peab kohalik omavalitsus olema võimeline arusaadavalt põhjendama, miks ta on kehtestanud just sellised hinnad.

Õiguskantsler palub Tallinna linnavalitsusel 20 päeva jooksul arvates ettepaneku saamisest teatada, kuidas ettepanekut täidetakse.