Ülle Madise sõnul ei saa Eestis kavandatava abieluteemalise rahvahääletuse tulemus olla kooseluseaduse tühistamine või teatud juhtudel välismaal sõlmitud samas soost inimeste abielude mittetunnustamine. "Abieluturismi" puhul see siiski ei kehti.

ERR küsis õiguskantslerilt, kas korraks mujale riiki abielluma sõitnud samast soost paar saab Eestisse naastes oma abielule ka siin tunnustuse.

Madise sõnul nähtub Euroopa Liidu kohtu otsustest ning inimõiguste kohtu lahenditest, et kui samast soost paar on elanud teises riigis, seal siiralt abielu sõlminud ja seejärel otsustanud kolida riiki, kus samasooliste abielu sõlmida ei saa, siis tuleb riikidel - ka Eestil -ikkagi nende abielu tunnustada.

"Ja ennekõike siis küsimuses, mis puudutab elamisloa andmist või kui on abikaasadel mingeid eriõigusi," ütles Madise. "Aga nii-öelda abieluturismi ei ole kohustust tunnustada."

Madise ei osanud täpsustada ajalist raami, kui kaua tuleb teises riigis seaduslikult elada, et Eestisse kolides samast soost paari abielu kehtiks.

"Senine kohtupraktika Eestison rõhutanud, et tunnustada tuleb neid abielusid, mis on siiralt välismaal resideerudes sõlmitud, ja siis kolitakse Eestisse. Aga abieluturismi tunnustama ei pea," ütles Madise.