“Tutvudes registreerimisest keeldumise motiividega, sai selgeks, et minister Tarmo Loodus, tallates jalge alla ilmaliku ja kirikliku võimu lahususe printsiibid ja kõikide võrdsuse seaduse ees, tegutseb aktiivselt EAÕK-i huvides,” teatas Moskva patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) sinod kirjas peaminister Mart Laarile.

“Me oleme sunnitud sügava kurbusega nentima, et minister kasutab temale riigi poolt antud volitusi eraõigusliku juriidilise isiku, /---/ mittetulundusühingu nimetusega “Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik” huvides, eesmärgiga tunnistada see ainsaks õigeusukirikuks Eestis,” teatas sinod.

Siiani seaduslikult registreerimata MPEÕK-i sinod viitab kirjas mullu juunis kohtumisel Laariga saavutatud kokkuleppele, et valitsus teeb kõik endast oleneva, et reguleerida MPEÕK-i ja selle koguduste õiguslikku staatust, lähtudes kõikide Eestis tegutsevate õigeusu kogukondade võrdõiguslikkuse ja ajaloolise õigluse põhimõtetest.

“Kuna siseminister Tarmo Loodus kaldus nendest põhimõtetest kõrvale, palume Teid isiklikult sekkuda sellesse protsessi,” seisab pöördumises.

MPEÕK-i metropoliidi Korneliuse ja sinodi liikmete sõnul teeb MPEÕK kõik endast oleneva, et Eestis ei puhkeks usulisi konflikte. “Me loodame, et Te jagate meiega neid jõupingutusi. Kuid meie jõuvarud ei ole piiramatud,” seisab Laarile saadetud pöördumises.