Metropoliit Kornelius ja Vene Õigeusu Kiriku Püha Sinod nimetavad eelmisel nädalal Eesti riigijuhtidele saadetud kirjas suve lõpul Eestis kasutusele võetud passe antikristlikeks, kuna uutes passides trükitakse isikukood inimese fotokujutise otsaesisele, kirjutab Eesti Päevaleht.

“See vihjab väga otseselt antikristuse pitserile, mille eest hoiatab evangelist Johannes oma ilmutusraamatus. Meie arvates tuleks siin leida alternatiiv,” seisab presidendile, peaministrile, riigikogu esinaisele ja kirikute nõukogule adresseeritud pöördumises.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) selgituste kohaselt ei asu isikukood uues europassis fotol, vaid laserperforeeringul, mis on üks mitmest turvaelemendist. “Tegemist ei ole fotokujutisega,” teatas KMA peadirektor Mari Pedak.

Kuigi Euroopa Liidus kehtivatel passivormidel on mõned kohustuslikud turvaelemendid ja üldjoontes on kindel ka isikuandmete paigutus, on Eesti ainus riik, kus isikukood paikneb laserperforeeringul.

Valitsuse meedianõuniku Martin Jaško sõnul peaks Korneliuse pöördumist lähipäevil arutama siseministeerium. “Siseministeeriumi pädevuses on nii usuasjad kui ka isikutunnistuste ja reisidokumentidega seonduv. Kui tõesti selline turvaelementide paigutus riivab teatud usulisi veendumisi, siis peab arutama edasisi samme,” lisas Jaško.