Kolm aastat tagasi vapustas Eestit uudis, et 24-aastane sünnitaja Viktoria Zelenina suri Narva haigla meditsiiniõe süül, kes süstis noorele naisele eksikombel vale ravimit, kirjutab Põhjarannik. Hukkunu ema nõudis haiglalt miljon krooni, kompenseerimaks talle ja kahele orvuks jäänud lapsele moraalset kahju. Eelmise nädala lõpus jättis Viru maakohus Niina Zelenina hagi rahuldamata.

29. oktoobril 2003. aastal sünnitas Viktoria poeg Arturi — sünnitus läks hästi ja naise enesetunne oli hea. Sünnituse vastu võtnud arst andis meditsiiniõde Olga Zakirovale korralduse anda sünnitajale veenisiseselt glükoosilahust. Meditsiiniõde andis Zeleninale ekslikult kaaliumkloriidi lahust, pärast mida saabus silmapilkselt kliiniline surm.

30. jaanuaril 2004 tunnistas Narva linnakohus Zakirova süüdi surma põhjustamises ettevaatamatusest ja karistas teda kaheaastase tingimisi vangistusega.

Viktoria ema, 52aastane Niina on kolmeaastase Arturi ja kuueaastase Aleksandra Zelenina hooldaja. Zeleninat kohtus esindanud Jevgenia Tušinskaja põhjendas hagi mittemateriaalse kahju hüvitamiseks sellega, et pere kaotas lähedase ja armastatud inimese, haigla süül hukkunu lapsed jäid aga ilma emahoolitsusest.

Kohus märkis, et lähedase inimese surm ise ei anna põhjust nõuda mittemateriaalse kahju rahalist hüvitamist — võlaõigusseaduse kohaselt on see võimalik ainult erakordsete asjaolude korral.

Kuid antud juhul kohus selliseid asjaolusid ei leidnud: inimeste kannatused lähedase inimese surma korral on tavapärased, tavapärane on seegi, et noored inimesed ei sure loomulikku surma, tavaline on seegi, et Viktoria eas inimese surma tagajärjel jäävad väikesed lapsed orbudeks.

Kohus jättis mittemateriaalse kahju hüvitamise hagi rahuldamata ja pidas põhjendatuks Narva haigla nõudmist nõuda Zeleninitelt sisse 25 000 krooni haigla õigusabile tehtud kulutusi.

Niina Zelenina ütles Põhjarannikule, et ta ei vaidlusta kohtuotsust, kuigi ei kujuta ette, kuidas ta saab oma pensionist ja lapsetoetustest 25 000 krooni maksta.