„Eesti õdede liit soovib alustada läbirääkimisi uue alampalgaleppe sõlmimiseks, et alates 2013. aastast õendustöötajate palk järk-järgult kasvama hakkaks. Ilma palgatõusuta ei ole võimalik tagada tervishoiuteenuste kättesaadavust ning ühiskonna jaoks on auasi viia õdede töötasu vähegi vastavusse tööpanuse ning vastutusega,“ ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden liidu teatel.

Alates 2008. aastast on kehtinud alampalgamäär õele, ämmaemandale ja tervishoiuteenust osutavale spetsialistile 3,83 eurot (60 krooni) tunnis (arvestuslikult 644 eurot kuus) ja hooldajale 2,11 eurot (33 krooni) tunnis (arvestuslikult 354 eurot kuus). 2009. aastal kärbiti tervishoiuteenuste hindasid 6 protsendi võrra, mis tõi kaasa õdede palgakärpe keskmiselt 15 protsendi ulatuses. Eesti haigekassa nõustus alates 2012. aasta 1. jaanuarist tervishoiuteenuste hinnad ennistama.

„Oleme haiglajuhtidega palga taastamise küsimustes läbi rääkinud ning ootame mõistlikku koostööd ka nendelt haiglatelt, perearstikeskustelt ja teistelt õendusabi osutavatelt asutustelt, kus õdede palka on kohati vähendatud isegi enam kui kehtiv riiklik palgalepe lubab. Praegu peame läbirääkimisi tervishoiuasutuste tasandil kollektiivlepingute sõlmimiseks,“ ütles Eesti õdede liidu president Ester Pruuden.

Eesti õdede liit on arvukaim ja kõigi maakondade õdesid ühendav organisatsioon, kuhu kuulub üle 4000 liikme ehk rohkem kui pool Eesti õeskonnast. Eesti Õdede Liitu kuuluvad nii üldõed kui kõikide õenduserialade õed: terviseõdedest pereõed ja kooliõed, kliinilise eriala õed nagu näiteks lasteõed ja koduõed, intensiivõed, hambaraviõed, vaimse tervise õed, õde-õpetajad ning ämmaemandad.