Põhja-Eesti regionaalhaigla on Mustamäe haigla, Eesti onkoloogiakeskuse, Kivimäe haigla, Tallinna psühhiaatriahaigla, kutsehaiguste haigla, Tallinna nahahaiguste haigla ning arstliku perenõuandla baasil loodud raviasutus.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas töötab kokku 1050 meditsiiniõde, teatas regionaalhaigla pressiesindaja Kristjan Hamburg BNS-ile.

Lääne-Tallinna keskhaigla, milles on 1130 õendus-hooldusala töötajat, tõstis 1. aprillist kuni üleriigilise kokkuleppe saavutamiseni õdede miinimumpalka 19 kroonini tunnis ning 3200 kroonini kuus.

Palgaläbirääkimised tervishoiutöötajate kutseliidu ja haiglate liidu vahel on kestnud ligi seitse aastat. Kaks korda on vaidluspooled pidanud abi otsima ka riiklikult lepitajalt, kuid tulutult. Õed soovisid lõplikult miinimumtunnitasuks 25 krooni, kuigi vahepeal andsid nõudmistes järele 23 kroonini. Haiglate liidu viimane pakkumine oli 15 krooni.

Arstide ja hooldustöötajatega sõlmis haiglate liit märtsi lõpus palgakokkuleppe, mille järgi arstide miinimumtunnitasu tõusis 1. aprillist 40 ja hooldustöötajate tasu 12 krooni ja 50 sendini.

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimehe Ahti Kallikormi sõnul võimaldas õdedele 23-kroonise miinimumtunnitasu maksmise sihtasutuse alla koondunud endiste riigihaiglate restruktureerimine ning sellega kaasnenud halduskulude kokkuhoid.

Kallikorm lisas, et õdede palgakorraldus oli üks olulisemaid prioriteete sihtasutuse loomisest alates, sest regionaalhaigla meditsiiniõed on väga kõrgelt kvalifitseeritud tippspetsialistid, kes väärivad keskmisest kõrgemat tunnitasu.

Eesti Haiglate Liidu presidendi Urmas Sule hinnangul said Pärnu, Tartu ja Tallinna meditsiiniõed märtsi lõpu seisuga töötunni eest 18-19 krooni.

Haiglate liit on sidunud õdede palgaläbirääkimised haigekassa raviteenuste hinnakirja muutmisega. Haigekassa nõukogu on kinnitanud haiglate liidule, et hinnakiri muutub osal raviteenustel 1. juunist ning osal 1. septembrist. Pärast seda on meditsiiniõdedel lootust saavutada haiglate liiduga 23-kroonine miinimumtunnitasu kokkulepe.

Võrreldes suurhaiglate juhtidega, on meditsiiniõdede palgavahe 12-kordne.

Esmaspäeval on rahvusvaheline meditsiiniõdede päev. Eestis on 8000 meditsiiniõde.