„Tänased nõuded anesteesia- ja intensiivravi õdedele ületavad kaugelt üldõe kutsehariduse taseme. Nimetagem siinkohal vajalikke oskusi ja teadmisi opereerimiseks kõrgtehnoloogilise anesteesia- ja patsiendi jälgimisaparatuuriga, arvutitehnilisi oskusi, süvendatud teadmisi füsioloogiast, farmakoloogiast, meeskonnatööst jne. Mõistetavalt eeldab see ka vastavatasemelist täiendkoolitust,“ märkis Freimann pressiteates.

„Arvestades Eestis üha reaalsemaks saavat arstide defitsiiti, vajab õdede ettevalmistus ja vastutusmäär uut läbivaatamist ning diskussiooni. See vajab kompleksset lähenemist: õppekava kestus ja sisu, teoreetiline vs praktiline õpe, stipendiumid jpm.“ lisas ta.

Freimanni sõnul on eriala pidevas muutumises, spetsiifiline ning nõuab suurt teadmiste pagasit ja praktilisi oskusi. „Omandatud teadmisi ja oskusi tuleb ka vääriliselt hinnata – tänane õdede palk ei vasta kaugeltki neile esitatud nõudmistele. Ülekoormusest kumuleeruv väsimus võib viia ohtlike eksimusteni töös patsientidega,“ lisas Merle Freimann.

Ühingusse koonduti alles äsja

Eelmisel esmaspäeval, 18. novembril 2013 allkirjastati EAIÜ asutamisleping. Valdkonnas töötavate õdede jaoks oluline sündmus leidis aset SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja SA Tartu Ülikooli Kliinikumi korraldatud 360 osavõtjaga intensiivravi- ja anesteesiaõdede II sügiskonverentsil Tallinnas.

EAIÜ on mittetulundusühing, esindades õdesid, kes osutavad õendusabi kriitilises terviseseisundis patsiendile intensiivravi ja anesteesia osakondades. Tuginedes Terviseameti registri andmetele, on antud valdkonnas registreeritud 542 õde (Terviseamet, 2013).

EAIÜ eesmärk on koondada valdkonna õed ja seista oma liikmete erialaste, tööalaste ja sotsiaalsete õiguste parema kaitsmise eest. EAIÜ esmasteks tegevussuundadeks on erialane väljaõpe pärast üldõe kutsetunnistuse saamist, kirjeldada anesteesia- ja intensiivraviõdede kompetentsid, leppida riiklikul tasandil kokku kvaliteedi- ja koormusindikaatorid, olla koostööpartneriks teistele erialaliitudele ning tervishoiu kõrgkoolidele ja haiglatele. Oluliseks peetakse suhete arendamist Euroopa sõsarorganisatsioonidega, et ühtlustada standardid ja organiseerida koolitusi.

Eesti Anesteesia- ja Intensiivraviõdede Ühingu juhatusse kuuluvad eriala õed Eesti haiglatest: Merle Freimann (EAIÜ juhatuse esimees, Tallinn), Piret Kleemann (EAIÜ sekretär, Tallinn), Rita Beljuskina (Tallinn), Valentina Kartašova (Ida–Virumaa), Kristel Kivi (Tartu), Piia Linnas (Tartu) ja Ülle Urla (Pärnu).