Paktiga ühinenud ametiühingud lubavad käituda oma jõu kasutamisel vastutustundlikult ning rakendada streigipakti maksimummääras vaid viimase häda korral, teatas BNS-ile transpordi ametiühing.

Pakti osalised tõdesid esmaspäeval allkirjastamistseremoonial, et õiguslik kliima on töötajate jaoks praegu kiiresti halvenemas ning kardetavasti tuleb ametiühingutel rakendada jõudu kahjulike protsesside peatamiseks.

Peale töötajate õigusi kärpiva töölepinguseaduse eelnõu ärritavad ametiühinguid veel tööandjate soov streigiõiguse piiramiseks, võõrtööjõu kasutamise hõlbustamiseks ning riigilõivude süsteemi muutmiseks tööasjade käsitlemisel kohtus.

Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden ütles, et õdedele on osalemine streigipaktis väga oluline. “Kui tahame, et Eesti õed välismaale ei koliks, peame saavutama märgatava palgatõusu siin, Eestis,” ütles Pruuden.

Tervishoiutöötajate üle-eestilised palgaläbirääkimised jooksid ummikusse mais ning poolte vahendamisega tegeleb riiklik lepitaja.

Streigipaktile kirjutas mullu septembris alla kolm tugevamat transpordiala ametiühingut. Pakt on solidaarsuslepe suuremastaapsete protestiaktsioonide korraldamiseks. Pakt sisaldab toetusstreikide korraldamist teise ametiühingu nõudmiste toetuseks, vastastikust rahalist abi streikide ja muude aktsioonide korral ning ühistegevust ametiühingute aktsioonivõime arendamisel.

Streigipaktiga on ühinenud Eesti Transpordi- ja Teetöötajate Ametiühing, Eesti Raudteelaste Ametiühing, Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing, Narva Energia Ametiühing ning Eesti Õdede Liit.