Vaivara kakskeelse lasteaia juhataja Thea Liiva sõnul on lasteaiateenus valla elanikele tõepoolest soodne, kirjutas Põhjarannik. “Vanemad ei maksa sõna otseses mõttes mitte millegi eest. Kümme krooni on sümboolne kohamaks,” ütles ta.

Eesti keskmine vanemate osalustasu oli eelmisel aastal 317 krooni kuus.

Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid ütles, et vald maksab laste päevahoiu kuludest lõviosa selleks, et vanemad eelistaksid oma valla lasteaeda.

“Töötuse vähendamiseks peab andma lastevanematele võimaluse tööd otsida või tööl käia. Aga kui nad ei jaksa lasteaiateenust kinni maksta, peavad nad tahes-tahtmata lapsega koju jääma,” ütles Luhalaid.

Vaivara vald tunnistati rahvastikuministri büroo ja Tartu ülikooli koostöös valminud uuringu järgi parimaks päevahoiuteenuse osutajaks.

Uuringu “Omavalitsuste toetus lastega peredele 2002-2003” järgi oli ühe lasteaiakoha keskmine kogumaksumus mullu septembris 1762 krooni.

Vanemad maksid olenevalt omavalitsusest 0,25-44 protsenti kõigist laste päevahoiu kuludest. Enamikus omavalitsustes jäi vanema makstav osa 10-19 protsendi vahele. Alla kolme protsendi oli lasteaiatasu peale Vaivara veel kolmes vallas.

Eesti kõige peresõbralikumaks omavalitsuseks tunnistati mitme näitaja põhjal Saku vald Harjumaal.