Kuigi turule on tagasi tulnud näiteks alohol, validol, palderjan ja veel mitmed ravimtaimedest koosnevad preparaadid, kontrollitakse loomulikult üle, kas nad on ikka sellest taimest, mis pakendil kirjas, vahendas Eesti Päevaleht sotsiaalministri riigikogi infotunnis öeldud sõnu.

Oviiri sõnul on need odavamad ja toetavad tervist, kuid ei ravi.

Sotsiaalminister arvas oma määrusega ravimtaimed sisuliselt ravimite nimekirjast välja, kirjutas ajaleht. Ravimtaimedest preparaatidele kehtib teine kord kui ravimitele. Ravimtaimedel põhinevate preparaatide järelvalvet teostab tervisekaitseamet, neile ei pea taotlema luba ravimiameti kaudu.

Ravimite seast arvati välja järgmised ravimtaimed: aaloe, hobukastan, kadakas, kampripuu, kasekäsn, koirohi, kuldjuur, luuderohi, mesikas, mägiarnika, põldosi, palderjan, puju, remmelgas ja viirpuu liigid.

Venemaal ja Ida-Euroopas toodetud odavate ravimite Eestisse toomine ja siin müümine oli vahepeal mitu aastat keelatud. Eesti inimesed olid aga varem aastate jooksul harjunud tarvitama just neid ravimeid.

Oviir lisas riigikogus esinedes, et juhtivate arstide ja spetsialistidega käivad põhjalikud läbirääkimised, kas lubada retseptiravimina uuesti käiku ravim korvalol, mis on eakate inimeste seas olnud tuntud ja populaarne, kuid sisaldab endas tugevatoimelist uinutavat ravimit. Odava Korvaloli vabamüüki laskmine oleks Oviiri sõnul Eesti kõrge narkomaania taseme juures lubamatu.

Tartu ülikooli farmaatsiainstituudi juhataja Peep Veski on öelnud, et probleem pole mitte selles, kas tegu on ida või lääne, odavama või kalli ravimiga, esmatähtis on kvaliteet.

Oviir kinnitas riigikogus ka korduvalt vajadust ohjeldada haigekassa ravimikulude kasvu, kirjutas ajaleht. Nii Oviir, kui riigikogu sotsiaalkomisjon pooldavad ravimihindade külmutamist 2001. aasta 1. jaanuari seisu järgi. Sotsiaalministri sõnul on kontrollimatu hinnatõusu taga riigi tegevusetus.