Ilves lahkus Istanbulist pühapäeval. Esmaspäeval sõi ta improviseeritud õhtusööki koos Serbia presidendi Boris Tadićiga. Poolas peatus Ilves pärja panekuks president Lech Kaczyński värskele hauale. Vahepeal käidi koos Eesti esimese leediga tanklates bensiini võtmas ja kohvi joomas.

„Ma ei ole Odysseus, kes naaseb Penelope juurde pärast 20 aastat, see on kestnud ainult neli päeva, nii et kõik on korras,” ütles Ilves Eestile lähenedes mobiiltelefoni teel.

Ilves ja tema 14-liikmeline delegatsioon rentisid Türgist koju sõiduks bussi. Mõnedes riikides kehtivad turvareeglid nõudsid aga, et president ja tema naine sõidaksid enamuse ajast eraldi autos. Igas riigis tegi Ilves tähelepanekuid teede korrasoleku ja internetile ligipääsu kohta. President oli liiga diplomaatiline, et nimesid nimetada.

Ajaviiteks luges Ilves teel olles raamatut Eesti kirjanduse ajaloost või filosoof Isaiah Berlini esseedekogumikku. Abikaasa Evelin luges samuti. Kui neil oli ligipääs internetti, lugesid nad ajalehti. Tihti oli president ühenduses oma kantseleiga.

„Kõik oli väga tsiviliseeritud,” märkis Ilves. Ta pani tähele aastaaegade muutumist, liikudes Lõuna-Euroopa õitsevast kevadest Eestisse, kus on külmem ja loodus vähem lopsakas.

Sõber, kes helistas, et presidendile kaasa tunda, meenutas talle, et tema saatus on meeldivam kui Rootsi kuningal Karl XII-l, kes pärast aastatepikkust vangistust Venemaal 18. sajandi alguses ratsutas kuus ja pool päeva ning 1400 kilomeetrit koju. Kui kuningas lõpuks Rootsi jõudis, lõigati tal saapad jalast.

„Ilmselt ei pea nad minuga seda tegema,” sõnas president Ilves.