Ent täiesti ametlikus dokumendis on Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi nõunik Jelena Kalbina ametikohustustesse lisatud “valdkondi puudutavates väitlustest osavõtmise” punkt.

2. mai 2011 kinnitati Kalbina ametijuhend, kus polnud sõnagagi mainitud mingit tegevust meedias. Ent peale Eesti Ekspressi artiklit kohustuslikus korras internetiportaalides kommenteerimisest tehti 30. aprillil sel aastal Kalbina ametijuhendisse muudatus, lisades sinna ühe punkti, kuhu on juba üsna ausalt kirja pandud kommenteerimine kui ametiülesanne. See punkt kõlab järgmiselt:

4.3 Igapäevaselt töövaldkonda puudutavate infokanalite jälgimine ja monitooring. Monitooringu tulemuste kokkuvõtete tegemine ja esitamine. Valdkondi puudutavates väitlustest osavõtmine.

Täpselt sama punkt on samal päeval lisatud ka Eesti Ekspressi kommentaatorite nimekirjas olnud Jekaterina Laidineni ja Asser Jaanimetsa ametijuhenditesse.

Kalbina uut ametijuhendit näeb SIIT, vana on aga alljärgnevalt ära toodud.

KINNITATUD
Tallinna linnasekretäri 2. mai 2011
käskkirjaga nr PO-3/199
LISA 2

Abilinnapea nõuniku ametijuhend

1. Üldsätted
1.1 Abilinnapea nõunik (edaspidi nõunik) on Tallinna Linnakantselei (edaspidi linnakantselei) koosseisuväline ametnik, kelle nimetab ametisse ja vabastab ametist linnasekretär abilinnapea ettepanekul. Nõunik võetakse teenistusse linnavalitsuse volituste ajaks, kuid mitte kauemaks kui abilinnapea volituste lõpuni.
1.2 Nõunik allub vastava ala abilinnapeale.
1.3 Nõunikku asendab vastava ala abilinnapea poolt määratud ametnik.
1.4 Nõunik juhindub oma tegevuses riigi ja Tallinna õigusaktidest ning käesolevast ametijuhendist.
2. Ametikoha eesmärk
Abilinnapea ja tema haldusalas olevate linna ametiasutuste nõustamine kommunaal- ja munitsipaalpolitseiameti töövaldkonda kuuluvates küsimustes.
3. Põhinõuded
3.1 Kõrgharidus.
3.2 Eesti keele oskus kõrgtasemel ja ühe võõrkeele oskus kesktasemel ametialase sõnavara valdamisega.
3.3 Tööks vajalike riigi ja Tallinna õigusaktide tundmine, nende kasutamise oskus.
3.4 Arvuti kasutamise oskus, sealhulgas ametikohal vajalike teksti ja tabeltöötlusprogrammide ja vajalike andmekogude kasutamise oskus, bürootehnika kasutamise oskus.
3.5 Suhtlemisoskus, hea suuline ja kirjalik eneseväljendusoskus, analüüsi-, refereerimis- ning üldistusvõime, oskus oma seisukohti ja arvamusi põhjendada.
3.6 Otsustus- ja vastutusvõime, sealhulgas suutlikkus iseseisvalt vastu võtta otsuseid oma ametikoha pädevuse piires, võime näha ette otsuste tagajärgi ja vastutada nende eest.
3.7 Töövõime, sealhulgas võime stabiilselt ja tulemuslikult töötada ka pingeolukorras, efektiivselt kasutada aega.
4. Teenistuskohustused
4.1 abilinnapea ja tema haldusalas olevate linna ametiasutuste nõustamine kommunaal- ja munitsipaalpolitseiameti valdkonda kuuluvates küsimustes;
4.2 osalemine abilinnapea vastutusvaldkonda kuuluvate programmide ja dokumentide väljatöötamisel;
4.3 kontaktide loomine ja koostöö arendamine kommunaalmajanduse ja munitsipaalpolitseiga tegelevate organisatsioonidega;
4.4 osalemine vastavate linnavolikogu ja linnavalitsuse komisjonide töös;
4.5 muude abilinnapea poolt antud ühekordsete tööülesannete täitmine.
5. Vastutus
5.1 Nõunik vastutab:
5.1.1 abilinnapea õigeaegse informeerimise eest tema poolt või tema osalusel vastuvõetud otsustest;
5.1.2 talle pandud teenistuskohustuste õiguspärase, täpse ja õigeaegse täitmise eest;
5.1.3 talle teenistuse tõttu teatavaks saanud riigi- ja ärisaladuse, teiste inimeste eraisikuliste isikuandmete ning muu juurdepääsupiirangutega informatsiooni hoidmise eest.
6. Õigused
6.1 Nõunikul on õigus:
6.1.1 tegutseda iseseisvalt oma teenistuskohustuste täitmisel;
6.1.2 saada linnakantselei struktuuriüksustelt, linna ametiasutustelt ja ametiasutuste hallatavatelt asutustelt ning linna osalusega äriühingutelt andmeid ja dokumente, mis on vajalikud temale pandud teenistuskohustuste täitmiseks;
6.1.3 saada teenistuskohustuste täitmiseks vajalikku ametialast täiendkoolitust;
6.1.4 kasutada teenistuskohustuste täitmisel linnakantselei tehnilisi töövahendeid.