"Demokraatliku maailma reaktsioonides Krimmi hõivamisele on kurjakuulutavalt palju sarnasusi ükskõiksusega, mis valitses nii Teise maailmasõja eelõhtul Tšehhoslovakkia jagamise küsimuses kui ka 2008. aasta Gruusia sõja vältel," meenutas Nutt ajalugu. "Viimase puhul suutsid Euroopa liidrid üksnes tõdeda, et Veremaa sissetung on taunitav. Välditi isegi sõnu „agressioon“ ja „okupatsioon“, kuigi toimunu oli igaühele ühemõtteliselt selge."

Nuti hinnangul oleksid agressori taltsutamiseks mõjusad sanktsioonid näiteks viisakeelud ja varade külmutamine Euroopas.

Nutt pidas võimalikuks, et kui Lääs oleks Gruusiat jõulisemalt toetanud ja nimetatud asju õigete nimedega, oleks sissetung Krimmi ära jäänud.

"Nüüd, kui Krimmi okupeerimist vaadatakse samuti üksnes retoorilist müra tehes pealt, on järgmisena ohus kogu Ukraina iseseisvus ja sellest võib kujuneda doominoefekt," ütles Nutt.

Nuti sõnul ei ole sugugi võimatu, et Ukraina lammutamine Euroopa keskmes toob tagasi sõdade ajastu. Tema sõnul ei ole demokraatial ja vabadusel erilist kindlust ka mujal Euroopas, kui Ukraina iseseisvust ei suudeta kaitsta.