Kaitseministeerium ei saavuta suure tõenäosusega Rõuge vallaga veel lähiaastail kompromissi Nursipalu harjutusväljaku laiendamiseks, sest lisaks kohalike elanike vastuseisule on nüüd Kuperjanovi üksik-jalaväepataljonile mõeldud laskeväljaku laiendamise vastaste hulgas ka ornitoloogid, vahendab Eesti Päevaleht.

Kotkaklubi linnuteadlased avastasid suvel, et harjutusväljaku laiendamiseks tarvilikul maa-alal pesitsevad must-toonekured ja mitmed teised looduskaitse all olevad linnuliigid.

Juulis sattus grupp Nursipalu harjutusväljaku ümbruskonnas linnuliike kaardistanud Kotka-klubi liikmeid kogu maailmas haruldase must-toonekure pesale. Hiljem avastati veel teinegi must-toonekure pesa.

Looduskaitseseadus keelab igasuguse inimtegevuse ja ka inimese viibimise must-toonekure pesapaikades 250 meetri raadiuses 15. märtsist kuni 31. augustini. Must-toonekure ja inimese visuaalne kontakt võib nurjata pesitsemise.

Kaitseministeeriumi avalike suhete juhi Madis Mikko sõnul on Nursipalu harjutusväljaku laiendamine aga hädavajalik, sest ühel korralikul väeosal peab laskeharjutuste läbiviimiseks olema ka harjutusväljak. “Väeosa kolimine on mõeldamatu, sest riik on sinna investeerinud kümneid miljoneid kroone, seepärast oleme valmis kompromissiks nii kohalike elanike kui ka loodusega,” lisas ta.