Vallavanem Kalvi Kõva sõnul piisab neist, et volikogu saaks detailplaneeringu algatamise üle otsustada.

“Kõik materjalid detailplaneeringu algatamiseks on olemas,” ütles Kõva Võrumaa Teatajale. Mullu detsembris lükkas vallavalitsus ministeeriumi avalduse tagasi, soovides Nursipallu kavandatavate rajatiste kohta täpsustusi.

Vallavalitsusse jõudnud ministeeriumi uus avaldus sisaldab Kõva kinnitusel täpsemaid andmeid. Nende kohaselt on polügooni suuruseks planeeritud umbes 3100 hektarit ehk 900 hektarit vähem, kui ministeerium esialgu kavandas.

Lisaks praegusele 150 meetri pikkusele laskerajale soovib ministeerium Kõva sõnul rajada Nursipallu veel kaks rada: 25 ja 600 meetri pikkuse käsirelvade kasutamiseks mõeldud laskeraja.

Uute laskeradade loomiseks tuleb vallavanema sõnul ilmselt ka metsa langetada, kuid mitte väga palju. “Mingit massilist metsalangetamist ei tule,” kinnitas Kõva. “Mets on asendamatu müratõke.”

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko sõnul on laskerajad kitsad alad ning langetatava metsa kogus pole seetõttu suur.

Polügooni suuruse tingib Mikko sõnul ohutuse tagamise vajadus. “Selle asja nimi on ohuala,” ütles ta. Ohualal olev mets jääb puutumata ning üldjuhul inimestele avatuks.

“Mingit traati selle ümber ei tõmmata,” jätkas Mikko. Tema kinnitusel suletakse ohuala mets üksnes selleks ajaks, kui harjutusväljakul käivad õppused. “Seda hoitakse kinni ainult paugutamise ajal,” ütles ta.

Puud võivad jääda ette ka uuendatavas sõjaväelinnakus ning rajatavatele teedele, kuid täpne raiemaht selgub Kõva sõnul detailplaneeringu käigus.

Vallavolikogu koguneb detailplaneeringu algatamist arutama järgmisel kolmapäeval. “Ma ei näe, et algatamisest saaks keelduda,” lausus vallavanem.

Pärast planeeringu algatamist tuleb vallavalitsusel esitada lähteülesanne ning kooskõlastada tegevus keskkonnateenistuse ja maavalitsusega.