„Meie, allakirjutanud, endise Eesti Riikliku Nukuteatri, nüüdse SA NUKU töötajad, oleme hämmingus 1. veebruaril sihtasutuse nõukogus toimunud ümberkorralduste pärast. Peame silmas nõukogu liikme, teatriprofessionaal Toomas Lõhmuste asendamist oma valdkonnas kahtlemata kompetentse ametnikuga, kes evib aga teatriga (eriti laste- ja nukuteatriga) ilmselt märkimisväärselt vähem kokkupuutepunkte,“ seisab teatritöötajate avalikus kirjas, mille adressaadiks kultuuriminister Rein Lang.

„Me tunneme muret oma teatri ja muuseumi tuleviku pärast, mille tegevust kavandavasse organisse – sihtasutuse nõukogusse – pole praeguseks jäänud ühtegi teatri sisulist poolt, igapäevast tööd ja eripära hästi tundvat inimest,“ leiavad teatritöötajad.

Nukuteatri kollektiiv peab möödapääsmatuks, et sihtasutuse nõukogusse kuuluks teatrit hästi tundev, teatritöös kogenud inimene, kes orienteeruks teatri kunstilistes küsimustes ning aitaks nõustada ametnikke ning majandusinimesi meie igapäevatöö eripärades. „Seepärast teeme ettepaneku laiendada nõukogu koosseisu, ennistades sihtasutuse juhtimisse teatriprofessionaali ning kaasates nõukogusse ka nukukunsti tundva isiku,“ seisab avalikus kirjas ministrile.

„Oleme oma teatri ehitanud üles elujõuliseks nukukunstikeskuseks, laste-, noorte-, ja nukuteatriks ning rajanud teatri juurde ka oma muuseumi. Me ei saa ükskõikselt pealt vaadata selle raske töö ja pühendumise haaramist bürokraatlike skeemide keerisesse. Seda eriti praeguses valguses, kus koguni riigikogu liige peab meie rahvast ja keelt väljasurevaks,“ ei jätnud teatritöötajad ka laiemat ühiskondlikku mõõdet oma pöördumisele lisamast.

„Me toetame praeguse teatrijuhi tegevust ja jätkamist selles ametis. Just tema eestvedamisel on Nukuteater arenenud rahvusvaheliselt tunnustatud keskuseks, mis taotleb palju laiemaid eesmärke, kui meelelahutus. Selle töö jätkamiseks – nukukunstikeskuse kaugeleulatuvate kavade teostamiseks ja uute lavastuste loomiseks – on meile kui ka teatrijuhile vajalik töörahu,“ seisab pöördumises.

Teatrijuhil paluti koosolekult lahkuda

Nukuteatri turundusjuht Maarja Mänd ütles Delfile, et pöördumise toetuseks olid nõus oma allkirja andma kõik asutuse töötajad.

Teatrijuht Meelis Pai oli samuti eilsele erakorralisele kogunemisele kutsutud ning talle anti ka sõna.

„Rääkisin sellest, et oleme vaba demokraatliku riigi kodanikud ja nad esindavad seda teatrimaja, seega mõelgu selge peaga. Siis nad palusid mul lahkuda ja ma ei teagi, mis sealt täpsemalt edasi tehti,“ ütles Pai Delfile.

Kultuuriministeeriumi siseauditi üksus alustas teatris SA NUKU auditi läbiviimist, et uurida teatris tekkinud pikaajalise makseraskuse põhjused. Audit peab selgitama, kas nukuteatri 2012. aasta majandustegevus on kooskõlas kinnitatud eelarve ja seadusandlusega ning kas finantsvahendeid on kasutatud sihipäraselt.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Paavo Nõgene sõnul oli 31. detsembri 2012. aasta seisuga nukuteatri lühiajalised kohustused 402 915 eurot ja käibevara 57 070 eurot, seega ületasid teatri lühiajalised kohustused käibevara 345 845 euroga. Kantsler lisas, et 2011. aasta lõpus oli sama näitaja 177 278 eurot, seega on ministeeriumi andmetel teatri rahaliste vahendite puudujääk aastaga kahekordistunud, mitte vähenenud.

„Ministeeriumi teeb murelikuks teatri juhi Meelis Pai jäik finantsraskuste eitamine, sest ka hiljutise autoriõiguste rikkumise ilmsikstulekul pidas teatri juht seda teatrivastaseks rünnakuks. Kui kõik on korras, siis ei ole alust peljata auditit ega selle tulemusi,“ ütles Nõgene.

Auditi aruanne valmib veebruari lõpul.