"Mina isiklikult rääkisin Eno Raua lese Aino Pervikuga ja ta andis loa mehe juttude tegelasi etenduses kasutada," ütles Nukuteatri kirjandustoimetaja Kati Kuusemets Delfile.

Kuusemetsa sõnul oli Pervikule meeldinud, et teksti on tõlkinud Kirke Kangro. "Pervik ütles, et usaldab Kangro tõlget ning lubab seetõttu ka Naksitralle ja Sipsikut etenduses tegelastena kasutada. Ta oli nõus oma luba ka paberil kinnitama," rääkis Kuusemets.

"Esietenduse päeval saime aga kaks tundi enne esietendust postkasti kirja, kus Pervik oli ümber mõelnud ning keelas tegelaste kasutamise," ütles Kuusemets, kelle sõnul olid tegelastel siis juba kostüümid seljas ning hilja muudatusi sisse viia.

"Läbirääkimised jätkusid kohe ning saavutasime kiiresti kokkuleppe, et tegelased on laval kuni 4. aprillini," ütles Kuusemets. Tema sõnul saatis Pervik hiljem ka kirjaliku kinnituse, et on üleminekuperioodiga nõus.

Meelemuutuse põhjuseks oli Kuusemetsa sõnul see, et kirjanik ei soovinud, et tegelased hakkaksid elama oma elu väljaspool raamatut. "See on tegelikult arusaadav," lisas Kuusemets.

Mis puudutab teisi etenduses kasutatavaid tegelasi, siis Eesti autorite loomingust on laval veel vaid Klaabu ning selle autorilt Avo Paistikult on kasutamiseks luba saadud. "Autor oli väga rõõmus, et tema tegelane on nii suures lavastuses suure publiku eest,"

Kuusemetsa sõnul plaanitakse Naksitrallid ja Sipsik asendada tegelastega, kel on vabad autoriõigused ehk autor on üle 70 aasta surnud olnud. Nimelt on vastavalt autoriõiguse seadusele õigus tegelasi kasutada, kui nende autor on vähemalt nii palju aastaid surnud olnud. "Kasutame näiteks rahvajuttudest pärit tegelasi," ütles Kuusemets.

Nukuteater saatis täna välja pressiteate, et kuulutab välja "konkursi vabanenud muinasjututegelaste kohtadele".

"Seoses sellega, et Naksitrallid koos Sipsikuga naasevad tagasi raamatukaante vahele, vabanevad Shreki soos kohad uutele muinasjutukangelastele. Shrek kuulutab välja konkursi, kus oodatakse ettepanekuid eesti lastekirjanduse lemmiktegelaste leidmiseks," seisab pressiteates.

Uued tegelased ilmuvad publiku ette alates maikuust.