Eile teatas nuku- ja noorsooteater, et äsja esietendunud muusikali "Shrek" tegelaskujude, Eno Raua Naksitrallide ja Sipsiku kasutamise keelas kirjaniku lesk Aino Pervik ära.

Ent juba kümme aastat tagasi, 2003. aasta septembris Eesti Päevalehes ilmunud artiklis rääkis Pervik, kuidas ta oli "Kunksmoori" lavastamisõiguse varem Draamateatrile andnud ning ka pärast esietendust ei võtnud Nukuteater temaga ühendust.

"Mul pole ettekujutust, kui suur võiks olla näidendi eest saadav autoritasu," ütles Pervik toona. Kirjanik lisas, et varem on Nukuteater sama ebakorrektselt käitunud tema abikaasa Eno Raua kirjutatud "Naksitrallide" lavastamisel.

Teatri juht Meelis Pai sõnul algas "Kunksmoori" tee lavale ebatraditsiooniliselt – lavastusrühm alustas proove selleteemalistest etüüdidest ja lõplik tekst pidi valmima proovide käigus.

Lavastusrühm õppis elustama kõikvõimalikke metsamaterjale ja randa uhutud esemeid. "Nii valmis eksperimentaalne lavastus ennekõike mateeriast ja mitte niivõrd sõnast," selgitas direktor kümme aastat tagasi.


Puhhi puhul samad õigustused

Sarnaseid argumente kasutati ka eelmise aasta 2. detsembril esietendunud ja üle 30 korra mängitud jõululavastus "Puhh" kohta, mis väidetavalt põhineb 90 protsendi ulatuses Alan Alexander Milne'i kuulsatel jutustustel karupoeg Puhhist.

Sellega seoses esitas jaanuaris Nukuteatri kunstiline juht Vahur Keller lahkumisavalduse. Keller tunnistas oma avalduses, et ta kasutas jõululavastuses ebaproportsionaalselt palju teksti, mis oli pärit Milne'i raamatust ilma autorile viitamata.

Tänavu märtsis selgus kultuuriministeeriumi auditi järgsest uurimisest, et Nukuteater saatis Eesti autorite ühingule (EAÜ) vaid osalise info etendustes kasutatud muusika osas paari nädala eest, finantsaruannet nende lavastuste kohta ei ole aga sihtasutus NUKU siiamaani esitanud.

Kui kõrvutada Nukuteatri ja EAÜ vastuseid ministeeriumile, siis sisaldub neid erinev info etenduses "Väike nõid" kasutatud muusika osas. Nimelt väidab teater, et repertuaariaruande põhjal saadud arve on tasutud, EAÜ vastuses aga "Väikse nõid" kohta info puudub.


Segadused autoriõigustega kestavad tänaseni

Kultuuriministeeriumist anti Delfile teada, et Nukuteater saatis neile vastuse, kus kinnitas, et aastatel 2010 – 2012 on EAÜ-st saadud kaks arvet - etenduse "Otsast alates" eest tasuti arve 21.1.2010, etenduses "Väike nõid" kasutatud muusika eest maksti aga 16.2.2010. Viimast EAÜ ei kinnita.

12. märtsil saatis Nukuteater (nüüdne SA NUKU) EAÜ-le informatsiooni viies lavastuse kasutatud muusikateoste kohta. Lavastusteks on "Rapuntsel", "Prügihunt ja superjänes", "Kalle Blomqvist ja Rasmus", "12 kinki jõuluvanale" ja "Karlsson katuselt".

Finantsaruannet nende lavastuste kohta ei ole SA NUKU EAÜ-le siiamaani esitanud.

Ajavahemikul 2010-2012 on EAU saanud nukuteatrilt aruande ja tasu ainult ühes lavastuses kasutatud muusikateoste esitamise eest ("Otsast alates"), mille kohta nukuteater saatis informatsiooni nii kasutatud muusikateoste kohta kui ka finantsaruande, kus oli märgitud, et selle lavastuse piletite müügist laekus 38 500 krooni.

Pärast seda ei ole Nukuteater ühegi lavastuse kohta EAÜ-le saatnud ei repertuaariaruannet ega ka finantsaruannet.