“Arvasin, et “Nimed marmortahvlil” esitab sihtasutus — tema ümber oli suur reklaamikära, ehkki ma ei pea seda filmi väga heaks,” ütles kinoliidu esimees Arvo Valton Eesti Päevalehele. “Mulle ta meeldis, läks südamesse, kuigi oli filmitehniliselt nõrgavõitu.”

Valtoni sõnul ei ole kinoliidu juhatus üldse arutanud, kas mõnd filmi esitada ja pole selleks ka kohustatud. “On kahju küll, et kedagi ei ole esitatud, aga me ei saa seda kuidagi enda süüks võtta,” lisas ta.

Eesti Filmi Sihtasutus kandidaate ei esita, kuna on juhataja Riina Sildose sõnul seotud filmide rahastamisega. “Eks loomulikult on äärmiselt kurb ja üllatav,” kommenteeris Sildos kandidaatide puudumist. Miks filmitegijad pole kandidaate esitanud, Sildos ajalehele seletada ei osanud.

Riikliku preemia andmist “Nimed marmortahvlil” lavastajale toetas ka filmiajakirjanike liidu juhataja Jaan Ruus. “See ongi ju riiklik-rahvuslikku identiteeti taasloov film ehk rahvuslik populaarkultuur,” ütles ta. “Ja see ei ole halvustav, vaid tunnustav hinnang.” Samas ei nimetanud ka filmiajakirjanike liit preemiale oma kandidaate.

“Nimed marmortahvlil” produtsent Kris Taska ütles, et pole preemiatele kandidaatide esitamisega kursis ning valituks mitteosutumine ei tekita temas mingeid tundeid.

Riiklikud kultuuripreemiad antakse kätte 24. veebruaril.