"See on puhas inimeste ärakasutamine," ütles piirkondliku turvalisuse esindaja Jan-Inge Sætre Norra ringhäälingule NRK.

Sætre on Sogn og Fjordane maakonna ametiühingu turvalisusinspektor ja ta külastab iga päev kontrollimiseks ehitusobjekte. Mehe sõnul avastasid nad rutiinse kontrolli käigus, et veel kolm eestlast elasid ebainimlikes tingimustes majas, mida nad ise ehitasid. Ka selle juhtumi puhul oli tegu Rootsi ehitusfirmaga Älvsbyhus, kelle alluvuses töötasid ka need eestlased, kelle kehvadest elamistingimustest Norra ametivõimudele märtsis teada anti.

Vaata NRK kodulehelt, kuidas pidid eestlased Norras ehitusobjektil elama.

Sætre sõnul puudusid firma kontrollimisel korralik dokumentatsioon eestlaste töötamise ning elamise kohta. Turvalisusinspektori sõnul on ta peale kontrolli asjast teatanud ka kohalikku tööinspektsiooni ning teisi asjasse puutuvaid Norra ameteid.

Turvalisust kontrollinud Sætre rääkis NRK-le, et on teinud antud juhtumi kohta päringu nii maaomanikule, kui ka firma Älvsbyhusi esindajale, kuid mehel ei ole õnnestunud neilt selgitusi saada. Eestlastest töötajad olid aga inspektorile rääkinud, et firmajuhtide kinnitusel pidavat kõik seaduslik olema.

Olmetingimused ei vastanud nõuetele

Firma Älvsbyhusi üldjuht Reuben Vea ütles aga NRK-le, et nad taunivad selliseid tingimusi, milles eestlased elama pidid, kuid esindaja kinnitas, et kõik nende tegevused on kooskõlas õigusaktidega ning millegagi vastuollu nad läinud ei ole.

Vea sõnul on neil ehitusplatse üle kogu Põhjamaade, seega on raske kõigil toimuvat korraga jälgida. Samas kinnitab mees, et selline olukord tulevikus enam ei kordu.

Norra tööinspektsiooni järelvalve juhi Rune Joar Ravnestadi väitel meeste elu otseselt ohus ei olnud, kuid nende olmetingimused ei olnud kaugeltki mitte kooskõlas töökeskkonnaseadusele vastavate majutusnõuetega.

Norra tööinspektsiooni järelvalve juhi Rune Joar Ravnestadi sõnul sulgesid nad nimetatud ehitusplatsi Sogndalis kolmapäeval, kuna platsil viibinud töötajad ei suutnud oma isikuid tuvastada. Neljapäevast on aga ehitusplats taas avatud ning töö käib seal edasi. Mehe sõnul kaalub inspektsioon firma korduvate rikkumiste tõttu teha politseisse avalduse.

Eestlased on ka enne ehitusobjektidel elanud

Märtsis valdas Norra turvalisusinspektorit jahmatus, kui ta saabus rutiinsele kontrollile ehitusobjektile, mis asub Førdes. Nimelt elas seal ebainimlikes tingimustes neli Eestist pärit töölist.

"Sisekliima oli lubamatu. Seal oli suur hulk tolmu, mille sees need töölised magasid ja töötasid ööpäev läbi. Lisaks sellele on see väga ohtlik tuleohutuse seisukohalt," ütles toona Norra tööinspektsiooni esindaja Frode Skjerven. "Me teatasime neile kohe, et on vastuvõetamatu ja vastuolus Norra seadustega nii elada. Nii et nad pidid kohe välja kolima," ütles Skjerven.