Eestis on 22 SLN kabinetti. Igas kabinetis nõustavad eriväljaõppe saanud tervisesektori töötajad, momendil on nõustajaid kokku 72, teatas Tervise Arengu Instituut.

Eesti SLN kabinettide võrgustik loodi 2005. aasta aprillis 5 tervist edendava haigla baasil (Ida-Tallinna Keskhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikum, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Põlva Haigla ja Rapla Maakonnahaigla). Tänaseks on sellesse võrgustikku lülitunud veel 14 tervishoiuasutust.

Kui senini on sihtgrupiks olnud 16–64-aastased täiskasvanud suitsetajad, siis nüüd püütakse laiendada teenust ka lastele ja noorukitele ning rasedatele suitsetavatele naistele.

Alates 2005. aasta aprillist kuni tänaseni on pöördunud SLN kabinettidesse 3800 esmasnõustatavat, keda on nõustatud 7091 korral.

Mittesuitsetajateks loetakse endist suitsetajat, kes ei ole peale esimest loobumispäeva tõmmanud ühtki sigaretti või kasutanud tubakatoodet ühe aasta vältel.

Ligi 45% esmasnõustatud suitsetamisest loobujat ei pöördu tagasi nõustaja poole ning ei anna adekvaatset tagasisidet, mistõttu võib tõdeda, et ligikaudu 21–22% nõustatute üldarvust loobuvad suitsetamisest ja jäävad mittesuitsetajaks ka aasta pärast tubakast võõrutamise alustamist. Siin on määravaks teguriks suitsetamisest loobuja tahe ja motivatsioon ning järjekindel koostöö nõustajaga ühe aasta vältel ning seda eriti võõrutamisprotsessi kaheksal esimesel nädalal.

SLN kabinettide nõustamisteenus on suitsetamisest loobuda soovijatele tasuta, soovitatav on ette registreerida ja pöörduda just kokkulepitud ajal, et ei oleks ümberotsustamisi nõustamiskabineti ukse taga ja esimesed kontaktid nõustajaga toimuksid kiirustamata, läbimõeldult ja toetavalt.

Info SLN kabinettide kohta on avaldatud Tervise Arengu Instituudi koduleheküljel www.tai.ee > arenduskeskus > tubakas > suitsetamisest loobujate nõustamine.

Kabinettide võrgustik on loodud südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamise riikliku strateegia vahenditest.