Seitse aastat tagasi ostis viljandlane Indrek Saar oma abikaasalt, Saksa kodanikult Anne-Margret Jacobsenilt maja Viljandis, Jacobseni esindas Saar võltsitud volituse alusel ise, kirjutas Eesti Päevaleht.

Ostu-müügilepingu kinnitanud notar Margit Mets jättis aga volituse seaduslikkuse kontrollimata ning Jacobsen esitas notari vastu miljoni krooni suuruse kahjunõude, kuigi AS Abi Kinnisvarabüroo oli Viljandi kesklinnas asuva maja väärtuseks 1997. aastal hinnanud 2 098 800 krooni.

Kahjunõuet on menetlenud kõik alama astme kohtud, Tartu ringkonnakohus vähendas kahjunõuet poole võrra. Jacobsen kaebas asja edasi riigikohtusse, kes otsustas 10. detsembril, et nõude vähendamine ei ole põhjendatud, ning saatis selle tagasi arutamiseks ringkonnakohtule.

Metsa sõnul ei osanud ta dokumendi legaalsuses kahelda, sest Indrek Saar oli ka varem notari juures käinud.

Metsa kohtuasjas esindav vandeadvokaat Anu Uritam ütles, et tegu on ääretult segase ja kurva pretsedendiga, kus kasutatakse ära õigussüsteemi nõrkust. Tema sõnul polnud Metsal 1997. aastal võimalust Hamburgi notari koostatud volitust kontrollida.

Notarite koja juristi Eve Strangi sõnul ei kuulu välismaiste dokumentide kontrollimine notari otseste kohustuste hulka, kuigi välisministeeriumi kaudu oleks kontroll võimalik. “Sada protsenti dokumentide kontrollimine muudaks notari töö võimatuks, kalliks ja aeganõudvaks,” ütles Strang.

Ta nentis, et selliseid juhtumeid saab ette tulla ainult Eesti õiguskultuuris.

Margit Mets ütles, et kohus tegi õiglase otsuse, lisades, et notarina ta enam edasi ei tööta. “Algul puhkan, eks siis aeg näitab, millega hakkan edasi tegelema.”

Mets ütles, et karistus on määratud notariaadiseaduse järgi, mille kohaselt tema tegevusega on tekitatud varaline kahju.

“Õigluse aspektist ma end süüdi ei tunne,” kinnitas Mets. “Mina pole kellelegi liiga teinud,” lisas ta.

Seaduse järgi on notaritel kohustuslik vastutuskindlustus, mis tagab kahju hüvitamise.

Indrek Saar müüs hoone järgmisel aastal oma emale Anne Saarele, kes omakorda müüs elamumajandushoone aasta pärast edasi kolmandale isikule.