Tallinna linnapea Taavi Aas lubas mai keskel linnameedia väljaandes Pealinn pärast Sõle spordikeskuse altkäemaksu juhtumit, et asub looma korruptsioonivastase võitluse programmi.

See kõik toimub ajal, kui toimub kohtuprotsess Tallinna eelmise linnapea Edgar Savisaare üle seoses altkäemaksu võtmise süüdistusega. Kohus lõpetas küll eile Savisaare kehva tervise tõttu menetluse tema üle, aga Savisaarele altkäemaksu andmises kahtlustatavad ettevõtjad jäävad ikka kohtu alla.

Aas ütles, et Soraineni bürool on linnaga kokkulepe, büroost asuvad sellega tegelema mitu inimest. Kõigepealt on plaanis välja selgitada, milline on praegu olukord korruptsiooni ennetamisega, kas korruptsiooni ennetamise süsteem on paigas, millised on selle komponendid, kas see toimib ja kuidas seda saaks edasi arendada.

Seejärel on kavas lähemalt vaadata kõrge riskiga kohti, uurida tehtud tehinguid, vaadata sisse asutuste toimimisse, et kas need on seadusega kooskõlas. Kui leitakse midagi ebaseaduslikku, siis teatatakse politseisse. Samuti on plaanis linnaametnike teadlikkuse tõstmine korruptsioonist.

Tööga on kavas alustada linnavalitsustest ja sellele lähematest ametitest, sealt liigutakse allapoole. Kindlasti on kavas vaadata ka mõningaid linnafirmasid.

Üldine kogemus näitab tema sõnul, et efektiivse korruptsioonivastase programmi jaoks peab juhtkond eeskuju näitama. Kui tippjuht eeskuju ei näita, siis võib see anda ka allapoole halba eeskuju.

Ilmselt tuleb Aasa meeskonnalt ka ettepanek üle vaadata mõned varem sõlmitud lepingud. Samas rõhutas Aas, et osad otsused on linnavolikogus vastu võetud poliitilised otsused ja neisse ei kavatse Soraineni meeskond sekkuda.

Ta ütles, et muudatuste elluviimine võtab aega ja ilmselt kestab nende töö järgmise aastani.