"Kui me räägime rahvusvahelisest inimkaubandusest, siis kuus-seitse aastat tagasi olid põhilised näited sellest, kuidas Eesti tüdrukuid kupeldati või viidi tööle kuskile Skandinaavia või Lääne-Euroopa lõbustusasutustesse, kus nad pidid intiimteenuseid osutama. Sellised juhtumid on pigem asendunud inimsmugeldamise juhtumitega, kus erinevatest konfliktikolletest või lihtsalt majanduslikult kehval järjel olevatest regioonidest püüavad inimesed saada Euroopa Liitu, kas siis ohutuma või parema elu peale," ütles riigi peaprokurör Norman Aas tänasel kriminaalstatistikat puudutaval pressikonverentsil.

Aas lisas, et selline põgenike vool mõjutab tunduvalt ka Eesti piire. Näitena tõi peaprokurör välja, et eelmine aasta jõudis kohtu ette üldse kokku kolm kaasust, mis kõik olid seotud vietnamlaste üle piiri toomisega.

"Eelkõige on tegemist olnud vaesuspagulastega, kelle eesmärk on tulla Kaug-Idast üle Venemaa siia, et siit edasi kas läbi Läti või Poola Lääne-Euroopasse minna. Teine suund, mis on Eesti piirile survet avaldamas, on Süüria konfliktipõgenikud. Kuna Süüria kogukond, eelkõige Rootsis, on suhteliselt suur, siis nad otsivad võimalusi enda kaasmaalaste vastuvõtmiseks Rootsis või teistes Skandinaaviamaade riikides. See on selline transiitliin, mis avaldab mõju Eestile," ütles Aas ning lisas, et eelkõige otsivad sellised põgenikud võimalust pääseda üle Venemaa piiri Eestisse ja siit siis eelkõige laevadega edasi Rootsi.

"See on kindlasti näide, kus globaalne olukord maailmas mõjutab Eestit ja seda eelkõige kuritegevuse vallas. Kahjuks uudiseid vaadates tundub, et see surve jätkub," ütles Aas.

Lisas põgenikele oli mullu ka üks nn klassikaline inimkaubanduse juhtum, kus kohtu ette jõudis prostitutsiooni vahendamine Tallinnas. "Meedia tähelepanu pälvis see veel toona eelkõige seetõttu, et sellesse olid segatud suur hulk taksojuhte, kes siis kliente asutusse sõidutasid," ütles Aas.

Mullu ületati Eesti piiri ebaseaduslikult 82 korral ning välismaalasi toimetati ebaseaduslikult Eestisse 9 korral. 2012. aastal olid need numbrid vastavalt 56 ja 10.

Eestis on tänavu esimeste päevade jooksul leidnud aset ka juba järjekordne piiririkkumise juhtum. Nimelt tabas piirivalve 15. jaanuari hommikul kolm ilmselt Sudaani päritolu meest, kes üle Piusa jõe ujudes Eestisse tulid. Ühe immigrandi elu ei õnnestunud aga päästa ning viimane hukkus alajahtumise tõttu.

Teised kaks piiririkkujat on nüüdseks aga esitanud Eestile varjupaigataotluse ning 16. jaanuaril andis Tartu halduskohus kohtumäärustega Lõuna Prefektuuri esindaja taotlusel loa kahe Sudaani kodanikust varjupaigataotleja kinnipidamiseks ja paigutamiseks kinnipidamisasutusse.

Mehed viibivad kinnipidamisasutuses alates tänasest kuni välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduses sätestatud kinnipidamise aluse äralangemiseni, kuid mitte kauem kui kaks kuud.