Lätile antakse veel aasta rohkem aega, et inflatsioon kontrolli alla saada. Lätlaste hinnatõus lõi ka eelmisel kuul viimase 12 aasta rekordi — 17,9 protsenti, kirjutab Eesti Päevaleht.

Praegu on aga kogu maailmas probleemiks kujunenud toiduainete ja kütuse hinnatõus, mis veab üldist hinnatõusu. Nii tõusis ka eurotsoonis inflatsioon mais viimase 16 aasta kõrgeimale tasemele — 3,6%. Tähelepanuväärne on ka, et eurotsooni mai hinnatõus ületab praegu Nordea panga poolt toodud euroga liitumise inflatsiooni kriteeriumi 0,5 protsendipunkti võrra (vt graafikut).

Eesti Pank on endiselt seisukohal, et euroalaga liitumine ei toimu enne 2011. aastat. “Kuigi 2007. aastaga võrreldes kujuneb inflatsioon käesoleval aastal kiiremaks, saab 2008. aasta esimesel poolel alguse pikaajalisem hinnatõusu aeglustumise trend.”


KOMMENTAAR

Maris Lauri, Hansapank Markets:

“Euro tuleb tõenäoliselt 2011.-2012. aastal. Muidugi oleneb palju maailma hinnadünaamikast: kui seal olulist muutust ei tule, siis jääb meil hinnatõus ka mõneks ajaks suhteliselt kõr-geks. Kui asjad maailmas ja Eestis tõsiselt halvaks läheksid, siis muidugi peaksid hinnad kukkuma ning siis võime inflatsiooni-kriteeriumi ka varem ära täita. Küsimus on siis vaid selles, et siis võib eelarve sügavasse miinusesse minna.

Valitsuse poolelt on oluline mitte mängida maksudega — mõneks ajaks võiks maksud jätta nii, nagu nad on. Efektiivsuse soosimine avalikus sektoris oleks kasulik (nt haldusreform), kindlasti ei tohi hakata iga hinna eest eelarvet plussi ajama, sest sellega võib majandusele suuri probleeme tekitada ning siis võimegi jõuda küll madala inflatsioonini, kuid ka suure eelarvepuudujäägini. Pikaajalist majandusarengut toetavad tegevused tuleb kindlasti ära teha, sest need genereerivad tulevikus tulusid.”