Põhja prefektuuri noorsoopolitseinik Ly Kallas ütles Delfile, et kahjuks sattuvad politseisse järjest nooremad ja nooremad alkoholitarbijad ja nii poisid kui ka tüdrukud.

Kallase sõnul olid noorimad alkoholi tarbinud möödunud aastal 10-aastased poisid.

Kallase sõnul ei saa rääkida suurest muutusest alaealiste alkoholi tarbimisest. "Aasta-aastalt on see arv olnud stabiilne ning suurt kasvu või langust ei ole," ütles noorsoopolitseinik.

Kallas rääkis, et reeglina joovad lapsed lahjasid alkohoolseid jooke nagu õlu ja siider, kuid viimastel aastatel on kasvanud kangete jookide tarvitamine koos karastusjookidega.

Joogi kättesaamine ei ole kuigi raske

Kallasele teeb tõsiselt muret just täiskasvanute vastutustundetu suhtumine ja käitumine, kes eeskuju ning manitsuse asemel suunavad lapse tegelikult ebaseaduslikule ja ebatervislikule teele.

"Oma lapsele ei ostaks ju ükski armastav vanem alkoholi, miks seada siis teiste lapsi ohtu ja neile keelatud jooki osta?" küsis ta.

Kallas rääkis, et käiku on läinud vanemate kodused alkoholivarud ja alati leidub mõni täiskasvanud sõber või poe ümbruses uitav „külamees“, kes on nõus lastele alkoholi ostma, mõnikord lisaraha eest.

"Kahjuks ka müüjad ei küsi alati nooremapoolsetelt ostjatelt dokumente, seega pole harvad juhused, kus alaealine ostab endale ise nii suitsu kui ka alkoholi," oli Kallas kriitiline müüjate suhtes.

Karistus sõltub vanusest

Sõltuvalt lapse vanusest on süüteole järgnevad mõjutusvahendid erinevad.

"Kui süüteo paneb toime alla 14-aastane lapse, siis saadetakse politsei poolt koostatud materjalid edasi alaealiste komisjonile, kes määrab mõjutusvahendi," rääkis noorsoopolitseinik.

Kui toimepanija on 14-aastane või vanem, alustatakse aga väärteomenetlus ning võidakse karistada rahatrahviga või leida muid mõjutus mehhanisme.

Politsei korraldab kuus mitmeid alalealistele suunatud kontrollreide, kus kontrollitakse avalikke kohti ja noorte kogunemispaiku. "Paraku ei möödu ükski selline operatsioon tulemustega, kus ükski alaealine ei ole rikkunud tubaka- või alkoholiseadust," ütles Kallas.

Ka koolid pöörduvad tema sõnul paar korda kuus politsei poole murega, et keegi lastes on koolis tarvitanud või kooli tulnud joobes olekus.

Saku gümnaasium oli täna hommikul sunnitud kutsuma kiirabi ja politsei 15-aastasele 8. klassi poisile, kes polnud tunnis kontaktne.