Austria, Horvaatia ja Ungari on vastavad seadusemuutused juba teinud. Arutelud võimaliku keelustamise üle käivad Inglismaal, Hollandis ja ka Euroopa Liidus laiemalt, teatas Noorte Sotsiaaldemokraatide esindaja.

“Oleme veendunud, et loomatsirkustel ei tohiks olla kohta tänapäeva ühiskonnas ja seetõttu palume põllumajandusministeeriumil tõsiselt kaaluda Eesti Loomakaitse Seltsi juba esitatud konkreetset ettepanekut loomakaitseseaduse muutmiseks,” seisab avalduses.

“Tsirkustes kohtame me mõlemat — nii ekspluateerimist kui väärkohtlemist. Teaduslikult on tõestatud, et metsloomade kohanemisvõime on tunduvalt madalam kui kodu- ja põllumajandusloomadel. Nende instinktid on suunatud elama vabas looduses ja iga puuris veedetud päev on metsloomadele eriti kurnav. Lisaks sunnitakse neid tegema asju, mis pole neile loomupärased. Selleks, et dressuur oleks võimalikult efektiivne, on vaja maha suruda looma kaasasündinud instinktid,” põhjendatakse keelu vajadust.

“Rändtsirkus ei võimalda oma mobiilse eripära tõttu pakkuda loomadele normaalse suurusega puure. Tihti pannakse sellised liigid, kes looduses on vaenlased, ühte ruumi või veokisse ja see tekitab neile tõsiseid psüühikahäireid. Omaette problemaatiline on olukord loomadega, kelle normaalseks elukeskkonnaks on vesi. Kas keegi on kuulnud rändtsirkusest, mis krokodillidele mõeldud suurt basseini kaasas veaks? Meie igatahes ei ole. Tähelepanuta ei tohi jätta ka kiiresti vahelduvate esinemispaikadega seotud kohanemisprobleeme ja rahuldamata liikumisvajadust. Kõiki eelnevaid asjaolusid arvestades julgeme väita, et tsirkused on oma olemuselt loomavaenulikud ja seal pakutav meelelahutus on kõige ehtsam liigirassism, millele ei tohiks kaasaja Euroopas õigustust olla.”.