Eesti Pereplaneerimise Liit teatas Delfile, et Eesti noorte risk HIVi nakatuda on Euroopa kõrgeim. “Ei Pereplaneerimise Liit, sotsiaalministeerium ega keegi muu ei saa noori kaitsta, kui nad ise ennast kaitsma ei hakka. Mida me saame teha? Me saame ja peame noortele kordama, et kondoomid on ja jäävad ainsaks kaitseks selle kohutava nakkuse eest. Oskaja jaoks on kondoomid ka meeldivaks kaitseks, sest vaid riskivaba vahekord saab olla nauditav,” ütles Eesti Pereplaneerimise Liidu esimees Kristel Ditmann.

Eesti diskorid ja ööklubid plaanivad aidsi vastu võitlemise päeva puhul ühist kondoomide kasutamist propageerivat klubiürituste seeriat “Armastuse terviseks!”. Tallinna, Tartu ja Narva klubides jagatakse noortele sel puhul tuhandeid tasuta kondoome.

“Me soovime, et Eesti noored hooliksid rohkem nii endast kui teistest. Ikka ise tuleb mõelda ja kondoomi tuleb kasutada. Seda me tahamegi noortele öelda, et palun kaitske ennast,” ütles teisipäeval ka Sky Plusi raadiohääl Kristjan Hirmo.

Käesoleva aasta esimese poole seisuga oli Eestis 4067 registreeritud HIV-positiivset. Tegelik HIV-positiivsete arv on tõenäoliselt kuni poole suurem. Eestis on registreeritud HIVi nakatunute osakaal Euroopa Liidu riikide suurim. 65 protsenti HIVi nakatunutest on noored kuni 29-aastased eestimaalased.

Kuigi HIV oli siiani pigem Eesti narkomaanide ja noorte meeste probleem, siis nüüd on HIV väljumas sellest suhteliselt suletud ringist õpilaste, üliõpilaste, noorte naiste ja kõigi teiste noorte eestimaalaste hulka. Tervise Arengu Instituudi uuringud näitavad, et vaid pooled noortest oskavad end HIVi nakatumise eest kaitsta.