Selle aasta kaheksa kuuga on Saare maakonna politsei tuvastanud 242 alaealiste poolt toime pandud alkoholiseaduse rikkumist, mis valdavalt on olnud alkoholitarvitamine. Vahelejäänuid on enam Kuressaares, kus noori on rohkem, kirjutab Oma Saar.

Noorsoopolitseinik Maret Metsmaa sõnul on tal rohkem tegemist just nende alaealistega, kellega ta on samal põhjusel juba kohtunud, n-ö korduvklientidega.

Süüvõimelisus ehk vastutus oma tegude eest algab isikul 14. eluaastast. Selles vanuses noorele võib politsei alkoholitarvitamise eest juba määrata kuni 600 krooni suuruse rahatrahvi.

„Teine võimalus on, et politsei lõpetab väärteomenetluse ja saadab alaealise õigusrikkumise materjalid maakonna alaealiste komisjonile õigusrikkujale mõjutusvahendite kohaldamiseks,” rääkis Metsmaa, lisades, et alaealiste komisjonile lähevad ka kõik alla 14-aastaste seaduserikkujate materjalid.

Politsei andmetel lasevad alaealised enamasti alkoholi osta mõnel täiskasvanul, keda nad väidetavalt ei tunne või siis viibivad alaealised seltskonnas koos alkoholi tarbivate täisealistega, võtavad keelatud jooke ise ja keegi neid ei keela. Ka ostavad alaealised endale alkoholi ise, müüjad aga ei küsi nendelt dokumente. Eriti juhtub seda tanklates või nooremate müüjate puhul.