Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on kuni 15 000 eurone toetus mõeldud neile noortele arstidele, kes residentuuri lõpetamise järgselt asuvad tööle üld- või kohalikesse haiglatesse või maapiirkonna perearstipraksisesse.

"Loodame, et uus nn stardiraha maksmine aitab motiveerida alustavaid eriarste, sealhulgas ka perearste, jääma tööle Eestisse ja konkreetsemalt just nendesse piirkondadesse, kus arstide leidmine keerulisemaks on osutunud," lisas ta.

Lähtetoetust võib taotleda arst, kes on lõpetanud residentuuri ning omandanud anestesioloogia, erakorralise meditsiini, laborimeditsiini, peremeditsiini, radioloogia, sisehaiguste või üldkirurgia eriarstiabi eriala.

Toetuse taotleja peab asuma aasta jooksul residentuuri lõpetamisest arvates omandatud erialal esmakordselt tööle või tegutsema eriarstina kohalikus või üldhaiglas.

Toetust saab ka juhul kui noor arst töötab või tegutseb eriarstina või nimistuga perearstina töökoormusega vähemalt 40 tundi nädalas, teatas ministeerium.

Planeeritud toetuse kogusumma 150 000 eurot

Peremeditsiini eriala omandanud arst võib taotleda lähtetoetust, kui ta asub perearstina tegutsema perearsti nimistu alusel ning perearsti teeninduspiirkond ja tegevuskoht asuvad väljaspool Tallinna linna, Tartu linna või nendega vahetult piirnevaid kohaliku omavalitsuse üksuseid.

Lähtetoetuse suurus ja ülemmäär sätestatakse iga-aastases riigieelarve seaduses. 2012. aasta riigieelarves on lähtetoetuste maksmiseks planeeritud kokku 150 000 eurot.

Igale eriarstile makstav lähtetoetus arvestatakse riigieelarves lähtetoetuseks ettenähtud eelarvevahendite kogusumma ja kalendriaastal lähtetoetuse saajate koguarvu jagatisena.

Seega konkreetsel kalendriaastal sõltub lähtetoetuse suurus taotlejate arvust, kellele on antud kalendriaastal toetus määratud.

Kohustus töötada viis aastat

Sel aastal võivad lähtetoetust taotleda arstid, kes lõpetavad residentuuri ning omandavad seaduses nõutava eriarstiabi eriala 2012. kalendriaastal. Lähtetoetuse saamiseks 2012. aastal peab arst esitama taotluse hiljemalt selle aasta 1. oktoobriks.

Sotsiaalministeerium otsustab pärast taotluste esitamist toetuste andmise hiljemalt 1. detsembriks. Lähtetoetus makstakse arsti pangakontole ühe kuu jooksul selle andmise otsuse tegemisest arvates. Ministeerium teeb lähtetoetuse andmise või selle andmisest keeldumise otsuse taotlejale teatavaks seitsme tööpäeva jooksul otsuse tegemisest. Lähtetoetuse maksmisega kaasneb ka kohustus valitud haiglas viis aastat töötada.