"Kahetsustundega oleme sunnitud tõdema, et Tallinna linnavalitsus on asunud eirama põhialuseid, millele kokkuleppeliselt tugineb spordipoliitika ja sealtkaudu kehakultuuri arengusse tehtavad kulutused," seisab üheksa sportlase avalikus pöördumises.

Süüdistusele kirjutasid alla kümnevõistleja ja olümpiavõitja Erki Nool, judoka Indrek Petelson, ujuja Indrek Sei, endine vasaraheitja, olümpiamängude pronksmedaliomanik ja riigikogu liige Jüri Tamm, laskesportlane Inna Rose, purjetajatest vennad Toomas ja Tõnu Tõniste ning tõkkejooksja Aivar Haller.

Tamm teatas BNS-ile, et Marek Kaleta nimi sattus avaldusele allakirjutanute esialgsesse loetellu eksikombel.

Avalduse allkirjastanud sportlastest kuuluvad Indrek Sei ja Toomas Tõniste Isamaaliitu, Jüri Tamm on riigikogu Mõõdukate fraktsiooni liige.

Avaldust parteipoliitikaks nimetanud abilinnapea Lang, kelle tagasiastumist sportlased soovivad, kuulub Reformierakonda.

"Abilinnapea Rein Langi teadmised spordist ja tendentslikult ettearvamatu käitumine panevad meid kahtlema tema suutlikkusse spordis kehtivaid ausa mängu reegleid jälgides seda valdkonda juhtida ning sellega kaasnevat vastutust mõista," teatasid sportlased. "Avalikes esinemistes ja meedias kõlama jäänud spordipoliitika moonutamise tõttu lühieesmärkidest ja kitsastest huvidest lähtuvalt teeme ettepaneku aselinnapeal tagasi astuda, põhjendades oma ettepanekut usalduse kaotamisega," lisasid nad.

Sportlaste väitel toetab linnavalitsus eelkõige profisporti, tuues näiteks kava eraldada raha korvpalliklubile Kalev.

"Protseduurireegleid ja head tava kavatseb linnavalitsus eirata ka jäähoki prioriteetspordialaks tõstmisel. Niisuguse kannapöörde üheks osaks on planeeritavate jäähallide tegevuskulude doteerimise kava piletihindade kaudu, kusjuures hinnalepete kogumaksumus viitab otseselt eraomanikest halliomanike ja nende ideoloogi kavale varjatud riigihanke vormis ettevõtlusriske maandada," märkisid sportlased.

Lang nimetas sportlaste avaldust poliitiliseks aktsiooniks, mis on seotud lähenevate valimiste ning etteheidetega Tallinna spordi- ja noorsooameti juhile Tarmo Valgepeale.

"See on puhas poliitiline avaldus! Tallinn ei kavatse oma seisukohtadest taganeda," sõnas Lang. Ta lisas, et on kutsunud 5. juunil Tallinna spordiliidu ja spordivaldkonna arvamusliidrid enda juurde nõupidamisele.

Langi väitel soovib Tallinna linn teada, kellega spordipoliitiliste seisukohtade üle läbirääkimisi pidada, sest praegu pole jutulesoovijate pädevus selge.