NOA restoran avab tänasest taas uksed. Siiani on suur küsimärk, kuidas haigusetekitaja restorani sai

 (78)
Meenutus möödunud nädalast.
Meenutus möödunud nädalast.Foto: Andres Putting

Eelmise nädala kolmapäeval salmonelloosikahtluse tõttu suletud NOA tipprestoran avab tänasest taas uksed.

Terviseamet kinnitas eile, et eelmisel nädalal NOA restoranist alguse saanud salmonelloosi haigestunute arv tõusis 33 inimeseni.

Kuigi restoranile anti luba uksed avada juba neljapäeval, siis otsustas NOA juhtkond lisaettevaatusabinõuna restorani suletuna hoida. Täna õhtul teatasid nad pressiteate vahendusel, et tänaseks ollakse ohutuses aga veendunud ning nakkusoht on likvideeritud.

“Terviseameti tingimus restorani taasavamiseks on see, et restoran peab tagama nakkuse edasise leviku tõkestamise. Sealhulgas peavad restorani töötajad läbima täiendava tervisekontrolli ja naasmisel tööle peavad nende laboratoorsete uuringute tulemused olema salmonella tekitaja suhtes negatiivsed. Andsime loa restoran avada juhul, kui NOA-l on piisav arv töötajaid, kelle proov on negatiivne,” avaldas Terviseameti pressinõunik Simmo Saar.

Veterinaar- ja Toiduameti esindaja Elen Kurvits lisas: "Oleme NOA restoranis külastajate haigestumise põhjustanud toidu tuvastanud ning omanik on teinud omaltpoolt kõik, et vältida juhtunu kordumist. Suure tõenäosusega on tegemist toidu kaudu levinud nakkusega."

NOA peakoka Tõnis Siiguri sõnul otsustati restoran avada, sest omalt poolt on tehtud kõik, et nakkuseoht likvideerida. “Esmalt vabandame veelkord siiralt ja südamest kogu NOA kollektiivi poolt. Oleme väga kurvad, et oma klientidele ja töötajatele niivõrd suuri ebameeldivusi põhjustasime,” avaldas Siigur ja lisas: "Oleme saanud kätte Synlabist oma töötajate analüüside tulemused, desinfitseerinud Ecostern ja professionaalide abiga kogu restorani ja terrassi viimse millimeetrini, vahetanud välja kogu majas oleva tooraine, likvideerinud menüüst toorest liha ja muna sisaldavad road ning saanud loa restoran avada. Ükski teid teenindav NOA töötaja pole viirusekandja ja meie restoran ei kujuta teile ohtu."

Seotud lood:

Siiguri sõnutsi on endiselt keeruline öelda, kuidas haigusetekitaja NOA restorani sattus. Veterinaar- ja Toiduameti poolt võetud proovide tulemused selguvad lähiajal, kuid ka nende tulemusel on keeruline sajaprotsendiliselt väita, kust nakkus alguse sai.

“Kinnitame, et oleme iga päev teinud rohkem, kui meilt nõutakse, et restorani puhtus ja hügieen vastaks tingimustele. Lisaabinõuna oleme otsustanud uuendada ja saata täiendavasse üldisesse tervisekontrolli kõik oma töötajad, oleme teinud väga põhjaliku auditi seoses tooraine päritoluga ning töötame ka edaspidi iga päev selle nimel, et NOAst saadud kogemus oleks laitmatu,” lisas Siigur.