Delfi võttis tänase seisuga välja kõigi Eesti Ekspressis ära toodud Venemaa ja Valgevene kodanike Eestisse tehtud "investeeringute" majandusaasta aruanded. Äriregistris nende inimestega seotud firmad valiti välja selle järgi, et nad pidid olema registreeritud kurikuulsale aadressile Tallinnas Kooli 1/3 või firma kontaktidest või juhatusest võis leida viite Nikolai Stelmachile või tema firmale Advisory Partners.

Aruannete esitamise tähtajaks oli juuni lõpp, aga 65st analüüsitud firmast 24 polnud oma aruandeid esitanud.

Olemasolevad aruanded õitsvast äritegevusest üldiselt märku ei anna. Nikolai Stelmach lausus küll oma tegevust selgitades, et nad on riiki toonud koguni “vanas rahas kusagil 600 miljoni kanti otseinvesteeringuid,” aga majandustegevusest seda ei paista.

Töötajaid oli kõigi ettevõtete peale kokku palgal vaid neli ning sotsiaalmaksu maksti riigile kõigest 2022 eurot. Ka nendesse andmetesse on põhjust suhtuda kahtlevalt, sest Timeless Investments OÜ hoidis eelmisel aastal väidetavalt palgal kahte täistööajaga töötajat, kulutades nende mõlema peale terve aasta jooksul koos maksudega 740 eurot. Taolise palgakulu juures pidi nende kahe inimese keskmine kuupalk jääma väga tugevalt allapoole miinimumpalga.

Müügikäive oli 65-l firmal eelmisel aastal 2,28 miljonit eurot, millest kolmveerandi andis aga üksainus firma. Selleks firmaks oli OÜ Heyborn, mis aruande kohaselt tegeleb kaubaveoga merel ning on selle aasta alguses soetanud Eestis ka kinnisvara.

Heyborn alustas tegevust juba 2008. aastal ning oli viimased paar aastat kasumlik. Aruande kohaselt oli neil palgal ka üks täistööajaga tööline, aga tema ametlik kuupalk jääb aruande kohaselt alla eelmisel aastal kehtinud miinimumpalga.

Kolmas ja viimane ametlikult ühe töökoha loonud firma, URAL Enterprise OÜ, maksis oma töötajale juba peaaegu miinimumpalka, aga natuke jäi ikka puudu.