"Minu väga kindla veendumuse kohaselt tohib rahvahääletusele panna ainult selliseid küsimusi, kus valikud on väga selged ja kõigile vastajatele ühtmoodi arusaadavad," ütles Nestor ERR-i uudisteportaalile.

"Näiteks - kas te soovite, et Eesti kuuluks Euroopa Liitu? See on mustvalge küsimus, millele saab vastata kas "jaa" või "ei". Äärmiselt keeruline ehk pea võimatu on isegi koostada sellist üheselt arusaadavat küsimust seaduseelnõude kohta," selgitas ta.

"Kui küsimus koostada nii "kas te toetate kooseluseaduse vastvõtmist?", saaksime ühe tulemuse. Kui aga küsida "kas koos elavad ja mitte abielus olevad paarid võiksid oma kooselu registreerida?", saaksime hoopis teise. Küsimusele "kas armunud võiksid koos elada?" kolmanda," loetles Nestor.

Riigikogu esimees rõhutas, et rahvahääletus on sisuline ja tõsine asi ja sellega ei tohi lühiajalise poliitilise kasu saamise huvides mängida ja hääletajaid lollitada.

Ühiskonnas palju vaidlusi ja vastukaja tekitanud kooseluseadust toetab 34 ning selle vastu on 58 protsenti Eesti elanikest, selgus ERR-i uudistetoimetuse tellitud TNS Emori üle-eestilisest 555 vastajaga küsitlusest.

Eestlastest toetab kooseluseadust 40 protsenti ja selle vastu on 52 protsenti vastajatest, muust rahvusest Eesti elanikest toetab kooseluseadust aga vaid 17 ja selle vastu on 77 protsenti.

Kooseluseaduse eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise juunikuus ning selle arutelu jätkub sügisel.