"Putini poliitika on palja silmaga näha: vaenlaste seltskond. Kõik on vaenlased, punkt. Kes rohkem, kes vähem. Aserbaidžaan on konkurent, Lukašenka ja Saakašvili avalikud vaenlased. Keegi istub, sangpomm põues, nagu Janukovitš. Teie (Leedu) olete üldse nurjatud ameeriklaste tallalakkujad, kes astusid NATO-sse ja ähvardavad Venemaa julgeolekut ning juhite Putini-vastast laimukampaaniat: Leedu vähem, Eesti rohkem ja Läti keskmiselt," rääkis Nemtsov intervjuus Leedu venekeelsele Delfile.

"Kui vaenlasi on üks, on arusaamatu, kellel on õigus, kes on süüdi. Kui kõik on vaenlased, tuleb väga tähelepanelikult peeglisse vaadata. Seepärast arvan, et lähivälismaal on täielik läbikukkumine. Selle asemel, et muutuda Leedu, Läti, Eesti, Valgevene ja Ukraina inimeste jaoks köitvaks, Venemaa ainult tõukab endast eemale oma vaenulikkuse, imperiaalsusega, sooviga kõiki üles rivistada või ära osta.

Arvan, et tagasipöördumine naabrite poole ja rahuarmastav poliitika nende suhtes on täpselt see, mida Venemaa peab tegema. Olen veendunud, et kui me kukutame Putini, nii ka läheb. Meie suhted Balti riikidega ja ka kõigi teistega paranevad. Kuigi Leeduga ei ole need niigi väga pahad.

Omalt poolt peavad need riigid saama üle hirmust Venemaa ees. Isegi Putini-Venemaa ei ähvarda Balti riikide territoriaalset terviklikkust. Kui Venemaal oli sõda sellise "suurriigiga" nagu Eesti (pronksiöö), jätkasid Putin ja Timtšenko läbi selle riigi nafta pumpamist. [Gennadi Timtšenko on Venemaa naftaärimees, kes Nemtsovi kinnitusel kontrollib 30% Venemaa naftaekspordist-toim.]

Leedul on eriline asukoht, mis on Venemaa jaoks äärmiselt tähtis. See on Kaliningradi ümbritsemine igast küljest. Kui Leedu pool otsustaks viisavabaduse küsimuse, oleks see väga hea. Ma tean, et teil on selles suhtes eelarvamus, kuid minu hinnangul on see ebaõiglane. Teie jaoks ei ole see probleem, aga teie raskes seisus majandusele oleks sellest abi.

On ka teine moment. Pärast seda, kui Leedu astus Euroopa Liitu ja NATO-sse, tuleb lahti saada kompleksist, et hirmus Venemaa neelab teid alla. Venemaa on ennast korruptsiooniga ära määrinud, võimul on piisavalt küünilised inimesed, et mingit sisukat pikaajalist poliitikat, sealhulgas agressiivset, Baltikumi suhtes läbi viia ei saa.

See ei ole nende huvides, nende huvid on raha ja omand, villad, Roman Abramovitši Chelsea, Cote d'Azur. Teie olete "kassast mööda", teid seal ei ole. On ainult imperialistlik ajalugu, et me varem või hiljem võtame kõik käsile. See kõik on loba, Dugini [Aleksander Dugin - Moskva ülikooli professor, kes väljendab Baltimaade osas imperialistlikku retoorikat - toim.] jamps, millest midagi ei sõltu ja mida Putin kasutab kollina. Selliste inimeste taga ei seisa mingit jõudu peale režiimi enda. Varem hirmutati teid Žirinovskiga, nüüd Duginiga, teie olete sellised naiivsed, kardategi."

Intervjuud saab täies pikkuses vene keeles lugeda SIIT.