Ameerika Ühendriikide mereväe ja merejalaväe osalusel rahvusvaheline liitlaste vastuvõtuõppus BALTOPS algas eile rahvusvahelise staabi kogunemisega Tallinnas.

Neljapäeval saabub aga Paldiski Lõunasadamasse USA Mereväe transpordilaev John P. Bobo (USNS 2nd LT John P. Bobo), mille pardal on tehnika, varustus ja relvastus umbes 1000 mehe suuruse pataljoni lahingugrupi tarbeks.

Transpordilaev Bobo kuulub USA merejalaväe eelpositsioneerimisprogrammi, mille eesmärgiks on varustuse ja tehnika kiire toimetamine maailma pingekolletesse või humanitaarabi vajajatele.

14. juunil demonstreerivad USA merejalaväelased Paldiski lähistel varustuse ja sõjaväemasinate kaldale toimetamist ranniku lähedal seisvalt laevalt lihtrite süsteemi abil, mis võimaldab kaldale tuua varustust kuni 4 miili kaugusel rannikust. Demonstratsiooni on võimalik jälgida kõigil huvilistel 14. juunil kell 12 Paldiski Põhjasadama lähistel.

Järgnevate nädalate jooksul harjutavad Eesti ja Ameerika Ühendriikide kaitseväelased varustuse ja tehnika vastuvõttu ja lahingukorda seadmist, sealhulgas näiteks täiendavat soomustamist, tehnika komplekteerimist ja ette valmistamist lahingüksusele üle andmiseks.

23. juunini kestev BALTOPS on esimene sel kuul korraldatavatest rahvusvahelistest õppustest Eestis. 11.-22. juunini korraldab USA Euroopa Väejuhatus Eestis ja Lätis maaväeüksuste koostööõppuse Saber Strike. Juuni lõpus harjutavad Eesti, Läti ja Leedu liitlasvägede vastuvõttu arvutipõhisel õppusel Baltic Host.