“Praegu viiakse intensiivselt ellu NATO nõukogu poliitilist otsust õhuturbe korraldamisest. Eksperdid töötavad Šiauliais lennuväebaasis. Juba on neli riiki andnud teada, et annavad võimsused õhupolitsei funktsioonide täitmiseks,” ütles Leedu kaitseminister.

Ta täheldas, et alates esmaspäevast, kui Eesti, Läti, Leedu, Sloveenia, Slovakkia, Rumeenia ja Bulgaaria saavad juriidiliselt alliansi liikmeks, “saab täielikult, kõigi kehtestatud standardite kohaselt korraldatud õhupolitsei funktsioneerimine uute riikide aladel”.

Belgia õhujõudude lennukid võtavad Balti riikide õhuruumi kontrolli alla esmaspäeval, 29. märtsil, kui Eestist saab ametlikult NATO liige.

Kuigi NATO laienemise pidulik tähistamine on 2. aprillil, saavad seitse uut riiki NATO liikmeks 29. märtsil, kui NATO laienemisdokumendid antakse üle Ameerika Ühendriikide valitsusele.

NATO lennukid hakkavad paiknema Leedus Šiauliais. Lennukeid hakkavad hooldama Norra esindajad, kes jõuavad Šiauliaisse reedel.

Läti kaitseminister Atis Slakteris ütles neljapäeval ajakirjanikele, et nelja päeva pärast hakkavad NATO lennukid patrullima Läti õhuruumis iga päev. Ta kinnitas, et NATO patrullid jäävad tavainimesele märkamatuks.

“Need lennukid ei hakka lendama üle majade katuste või segama kellegi und,” ütles Läti kaitseminister.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko ütles BNS-ile, et Eesti on sellise arenguga kursis.

“Küsimus on selles, millal Eesti saab NATO liikmeks. Ametlikult saab Eesti NATO liikmeks järgmisel esmaspäeval, kui peaminister Juhan Parts ja teiste liituvate riikide valitsusjuhid osalevad NATO laienemisdokumentide üleandmisel Ameerika Ühendriikide presidendi George W. Bushi juures,” ütles Mikko.

Pärast liitumisdokumentide üleandmist on Eesti ametlikult NATO liige. Nii NATO peakorteris Brüsselis kui ka Tallinnas tuleb NATO laienemise pidulik tähistamine ametlikust liitumispäevast paar päeva hiljem, 2. aprillil.

Mikko sõnul hakkavad Balti riikide õhuruumi kontrollivad NATO riigid roteeruma.