Ministeerium liitis aasta algusest ERSO, Hortus Musicuse ja Eesti rahvusmeeskoori (RAM) üheks asutuseks. Kultuuriminister Laine Jänes põhjendas reformi 1. septembrist ERSO peadirigendi kohale asunud Neeme Järvi sooviga, luua Eestis korralik filharmoonia koos oma kooriga.

Kolm asutust said aga koos tegutseda vaid pool aastat, sest alates 1. juulist – veel enne kui Järvi jõudis ametisse asuda – löödi kolm organisatsiooni taas lahku: Jänese sõnul seetõttu, et pärast ühendamist tekkisid inimlikud vastuolud.

Selle nädala teisipäeval saatis ERSO direktor Andres Siitan laiali avaliku kirja, milles ta süüdistas ministeeriumit kaheldava väärtusega reformis, mis tekitas ERSO-s keerulise olukorra. Kultuuriministeerium aga väitis vastuseks, et hoopis Siitani juhtimisvead on põhjustanud ERSO eelarves kolme miljoni krooni suuruse augu.

Äsja ERSO peadirigendi kohale asunud Neeme Järvi ütles täna Delfile, et pole kolme kontsertasutuse ühendamist soovinud. „Probleemide põhjus on kultuuriministeeriumi läbimõtlematus, kuna sellist ühendamist pole keegi palunud teha."

Algne idee oli teistsugune

"Idee oli alguses absoluutselt teistsugune. Mina tahtsin, et ERSO töötingimused paraneksid, et ERSO saaks enda kätte kontserdisaali. Riigi kõige olulisem muusikakollektiiv ei pea töötama tingimustes, kus tal ei ole korralikke harjutusruume, kus orkestri mehed ja naised peavad enne lavale minekut riietuma seitsmeruutmeetrises ruumis. See ei ole inimlik ega väärikas. Samuti tahtsin, et ERSO juures oleks oratooriumikoor suurvormide ettekandmiseks. Niisugust ERSO, RAM-i ja vanamuusikaansambli ühepanekut ei olnud kellelegi tarvis. Tuleb välja, et see viis ka rahad nulli ja tekitas palju probleeme," selgitas Järvi.

Vastates küsimusele, kas ERSO ei saaks teha tihedamat koostööd Eesti Kontserdi juurde loodud kontsertkooriga, ütles Järvi, et see on võimalik, kuid keeruline. „Koostöö on võimalik aga töö planeerimine komplitseeritum. Tuleb alati arvestada Eesti Kontserdi plaane, mis ei ühti ERSO ja minu plaanidega.“

"Mina olen asunud töötama orkestriga, keda ma väga armastan ja kellega mul on haruldane klapp. Meie ühine ülesanne on anda väga häid kontserte Eestis ja mujal maailmas ning esindada Eesti kultuuri plaadistuste kaudu. Seda me teeme. Ainult raha on vaja leida tekitatud eelarveaugu täitmiseks," lõpetas maestro.